Potrivit unui studiu, scaunele pentru copii nu sunt atat de sigure pe cat se credea, micii pasagerii fiind capabili sa-si desfaca singuri harnasamentele in peste 50% din cazuri.
Un studiu al americanilor de la Yale a relevat faptul ca un copil mai mic de sase ani, care are nevoie de un scaun special de masina, este capabil sa-si desfaca singur centura in timp ce automobilul se afla in miscare.
Respectivul studiu a vizat declaratiile a 378 de parinti ai caror copii au reusit sa-si desfaca singuri centurile cel putin o data. Dintre copiii care si-au desfacut centura singuri, 75% aveau o varsta de pana la trei ani, in timp ce altii aveau peste sase ani. Cei mai mici copii care au reusit sa-si desfaca centura speciala au doar 12 luni.
Peste 40% dintre copiii care si-au desfacut centura de la scaunul de masina in timp ce automobilul era in miscare, crescand riscul de ranire de 3.5 ori. Reactia parintilor in situatia respectiva a fost sa traga pe dreapta, sa mustreze copilul si sa lege la loc centura.
Aparent baietii tind sa incerce sa desfaca centura mai des decat fetele, spune studiul realizat de Dr. Lilia B. Reyes. Cercetarile au aratat faptul ca desfacerea centurii de siguranta la varste atat de fragede este cauzata de dezvoltarea abilitatilor motorii ale copilului, acesta neavand capacitatea cognitiva suficient de dezvoltata pentru a intelege necesitatea purtarii centurii de siguranta.
Concluzia studiului a fost prezentata la intrunirea Societatilor Academice Pediatrice din Denver. in urma acestor cercetari, Dr. Lilia Reyes sugereaza dezvoltarea unor sisteme mai complexe de asigurare a copiilor in scaunele dedicate, care sa necesite indemanarea unui adult, dar sa nu ii puna pe acestia in pericol in cazul unui accident. Accidentele auto sunt cauza principala a decesului in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre patru si opt ani.
Sursa: Automarket.ro