Peste 91% dintre copii si adolescenti se simt stresati in prezent, arata un studiu World Vision

Din punct de vedere emotional, pandemia de coronavirus i-a afectat pe copii si pe adolescenti intr-o proportie covarsitoare: 91% dintre ei trec prin experiente tulburatoare din cauza COVID-19, conform unui studiu realizat de World Vision.

Studiul a inclus 101 copii si tineri cu varste cuprinse intre 8 si 17 ani din 13 tari: Romania, Albania, Bangladesh, Bosnia si Hertegovina, Brazilia, Republica Democrata Congo (RDC), Mali, Mongolia, Nicaragua, Peru, Filipine, Sierra Leone, precum si copii refugiati sirieni care traiesc in tabere de refugiati din apropierea granitei turco-siriene.

Printre sentimentele pe care copiii si adolescentii intervievati le-au simtit in perioada pandemiei de coronavirus se numara stresul emotional, anxietatea, furia, ingrijorarea si incertitudinea. Conform studiului, trei factori importanti au avut un impact direct asupra starii emotionale a copiilor: inchiderea scolilor, distantarea sociala si saracia in crestere.

71% dintre copii se simt izolati si singuri din cauza inchiderii scolilor
Copiii si tinerii din toate tarile participante au fost de acord ca decizia de a inchide temporar scolile este o masura adecvata in contextul COVID-19.

Cu toate acestea, au declarat ca masura a avut un impact negativ asupra procesului lor educational, dar si a rutinei zilnice, iar acest lucru le-a crescut sentimentul de izolare si disperare.

In foarte multe dintre tarile parte din acest studiu, nici elevii, nici cadrele didactice nu au fost pregatite pentru trecerea la invatamantul online.

“Vietile noastre au fost foarte afectate de cand s-a inchis scoala, profesorii nu au fost pregatiti pentru educatia online. Cei mai multi dintre ei nu folosesc vreo platforma digitala pentru a explica mai bine lectiile sau pentru a ne da teme”, a spus Angie, 16 ani din Nicaragua.

Aceasta este o frustrare comuna in randul copiilor, multi dintre ei avand dificultati in a intelege lectiile online.

In plus, potrivit copiilor si tinerilor, elevii din comunitatile cele mai vulnerabile sunt discriminati in aceasta perioada.

Miruna, in varsta de 15 ani, din Romania a mentionat: „Multe famili nu beneficiaza de lucruri esentiale, cum ar fi electricitatea sau internetul, astfel copiii nu pot participa la cursuri online.“

Stres emotional din cauza distantarii sociale pentru 75% dintre copii si adolescenti

Desi respondentii cred ca masurile de distantare sociala sunt importante pentru a-i proteja de coronavirus, 75% dintre ei au recunoscut ca este dificil din punct de vedere emotional sa faca fata restrictiilor.

Principalele consecinte negative ale restrictiilor care ii afecteaza pe copii sunt singuratatea, lipsa colaborarii, a lucrului in echipa, schimbari in alimentatie sau in regimul de somn, acces limitat la internet in unele comunitati.

Teodora, in varsta de 16 ani, din Romania a spus: „Copiii se simt inchisi in casele lor. Suntem obisnuiti sa ne jucam afara si sa comunicam cu cat mai multi oameni.”

Acest sentiment de frustrare a fost impartasit de respondenti din multe tari.

Saracia in crestere le cauzeaza anxietate copiilor

Saracia si accesul la apa curata sunt probleme dintotdeauna pentru multe dintre tarile chestionate, iar COVID-19 a inrautatit situatia, lucru care a dus la cresterea anxietatii in randul copiilor.

Pe copii si tineri ii ingrijoreaza in special riscul ca parintii lor sa ramana fara venituri. De asemenea, sunt ingrijorati de impactul economic pe care criza l-ar avea asupra celor mai vulnerabili si preocupati pentru numeroasele persoane din comunitatile lor care nu au economii si depind de banii castigati zilnic.

In ciuda tuturor acestor temeri, copiii isi doresc sa contribuie la lupta impotriva raspandirii COVID-19. in cadrul interviurilor, toti au declarat ca este foarte important pentru ei sa se implice in constientizarea cu privire la importanta masurilor de protectie impotriva raspandirii virusului.

„Din rezultatele acestui studiu reies cifre alarmante, dar foarte adevarate. Trebuie sa recunoastem ca suntem copii, adolescenti ce iubesc sa fie inconjurati de oamenii dragi, de colegi si de prieteni. Ne apasa gandul ca anul acesta nu ne mai intoarcem la scoala, ca nu ne mai revedem, dar speram ca intr-un final sa revenim la zilele dinainte. Copiii nu sunt victime ale pandemiei, sunt cei care pot aduce schimbare in comunitatile din care fac parte, pioni importanti in stoparea raspandirii virusului”, a declarat Teodora Griu, presedinte al Consiliului Consultativ al Copiilor din cadrul World Vision Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s