Pastreaza-ti timp si pentru tine!

Ar trebui sa fie ceva de la sine inteles, dar multi oameni uita sa isi faca timp pentru propria persoana, pentru propria relaxare si pentru activitatile personale. Ce facem in acest sens?

Chiar daca momentele petrecute cu familia ta sunt cele mai frumoase, chiar daca iti face placere sa iti mai vezi prietenii si chiar daca viata de cuplu iti aduce numeroase satisfactii, tot ai nevoie si de timp pe care sa ti-l dedici tie insuti / insati, pentru sanatatea ta emotionala.

Fie ca asta inseamna ca citesti cateva capitole cat faci o baie sau ca alegi sa urmezi niste cursuri pentru hobby-ul tau, orice moment in care simti ca iti hranesti sufletul face minuni. Tot ce conteaza este sa fie ceva care te face sa te simti bine si iti da o stare de liniste interioara.

Mai ales in cazul femeilor, exista aceasta tendinta de a pune pe toti ceilalti inaintea propriei persoane. Da, este adevarat ca ai alte responsabilitati (la serviciu, fata de copil si sot, fata de casa), dar mai ai o raspundere si fata de propria persoana, fata de starea ta emotionala.

Un alt avantaj al faptului ca iti faci timp pentru propria persoana este ca, in acest mod, devii un exemplu de urmat pentru cei din jur, pentru copilul tau. Demonstreaza-le celor din viata ta ca au dreptul si pot sa isi pastreze putin timp doar pentru ei insisi.

Si da, la inceput poate sa para ceva egoist, mai ales pentru o mama. Dar aminteste-ti ca timpul pe care ti-l dedici tie te va face sa fii cea mai buna versiune a ta – mai vesela, mai puternica si mai energica, aducand astfel bucurie si celor din jurul tau. Egoismul inseamna cu totul altceva: inseamna ca te gandesti numai la tine, dar aici nu este cazul. Iar cei care te iubesc vor intelege nevoia ta de intimitate.

Timpul personal iti va permite sa gasesti si un echilibru intre numeroasele tale roluri: vei fi mai productiv(a) la serviciu si mai atent(a) cu cei dragi, in viata personala.

Iata si cateva idei care sa te ajute sa iti faci timp si pentru tine:

  • trezeste-te cu jumatate de ora mai devreme decat ceilalti;
  • ia o pauza de la Internet, telefon si alte dispozitive electronice – deconecteaza-te;
  • ia-ti pauza de pranz in parc;
  • lasa-ti loc in agenda (sau in orice forma de organizare) pentru timpul personal – chiar noteaza-ti ca ai „intalnire” cu tine insati / insuti;
  • tine un jurnal;
  • gaseste ceva ce iti place sa faci si impune-ti sa iti faci timp pentru acea activitate – de exemplu, daca te inscrii pentru un curs, te vei duce pentru ca ai platit o taxa.

Ce alte idei mai ai pentru a gasi timp doar pentru tine?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s