Ore de educatie rutiera pentru copii prin programul „Romania in Siguranta”

Asociatia pentru Educatie, Dezvoltarea si Implicarea Tineretului (EDIT), in parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabila (DDD), a lansat oficial programul national Romania in Siguranta, care urmareste instruirea si informarea copiilor, tinerilor si adultilor in ceea ce priveste educatia pentru siguranta si prim-ajutor.

Programul isi propune sa ajunga cu lectii de educatie rutiera si prim-ajutor la 5.000 de elevi din Bucuresti si din tara, pana la sfarsitul anului, si la peste 500.000 de copii si adolescenti in urmatorii trei ani.

Lectiile din cadrul programului se vor desfasura atat in scoli si licee, cat si in gradinite.

Pe langa acestea, programul include si cursuri de conducere defensiva pentru tinerii soferi si cursuri de formare pentru cadre didactice si pentru politisti din toata tara.

Conform ultimelor statistici realizate de Uniunea Europeana in 2020, Romania se afla pe primul loc la numarul de decese cauzate de accidentele rutiere, avand o medie de 85 de decese la milionul de locuitori (dublul mediei Uniunii Europene).

Totodata, Romania este pe ultimul loc din Europa in ceea ce priveste numarul de persoane care cunosc manevrele de acordare a primului ajutor.

Orele de educatie rutiera din cadrul programului „Romania in Siguranta” sunt necesare si in contextul statisticilor legate de principalele cauze ale accidentelor rutiere.

„Ca sa fac o scurta retrospectiva, in ultimii trei ani, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere sunt indisciplina pietonilor, cu aproximativ 19%, viteza – 17%, abaterile biciclistilor – 10%, urmata de neacordarea prioritatii pietonilor – 10% si neacordarea prioritatii vehiculelor – 9%”, a declarat Dl. Comisar-sef de politie George Grigore.

„Nu exista o varsta prea mica a copilului pentru a beneficia de educatie rutiera. si un exemplu bun este programul de fata, activitatea partenerilor nostri, care au avut actiuni in gradinita. Poate ca pare prea mult, dar in realitate, de cand un copil incepe sa priceapa mesajele din jurul lui, el este eligibil pentru a primi acest tip de educatie”, declara Sorin Ion, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Conferinta de lansare a programului Romania in siguranta a avut pe 22 septembrie, in cladirea Guvernului Romaniei, in prezenta reprezentantilor din Cabinetul Prim-Ministrului, Ministerul Educatiei, Politia Romana, Departamentul pentru Situatii de Urgenta si mediul de afaceri.

Intreaga conferinta poate fi urmarita aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s