Oltenia si minunile naturii

Atunci cand prinzi putin timp liber, fa-ti drum si prin Oltenia, pentru a descoperi minunile pe care natura le-a cladit in aceasta zona!

Unul dintre bunicii mei vine din Oltenia. Este un oltean mandru si are si de ce. A crescut intr-un sat uitat de lume (Stejari, o comuna din Gorj), „la coada vacii”. Dar, ambitios de felul sau, a vrut mai mult de la viata si, urmandu-si visul, a devenit un profesor de mecanica renumit.

Poate ca te intrebi de ce iti povestesc toate acestea. Imi iubesc foarte mult bunicul si imi amintesc cu drag de momentele in care imi povestea despre locurile in copilaria sa. Povestea cu atata pasiune, de ajungeai sa crezi ca venea din taramuri de basm – Amintirile lui Nica saltand pe o sarba olteneasca!

Cu regret, am ajuns sa vizitez foarte putin din acele locuri, insa mi-am facut un plan. Iata, asadar, ce mi-am propus sa vizitez, ce am ales dintre minunile din povestile bunicului:

  • Podul lui Dumnezeu

I se mai spune si Podul Natural de la Ponoarele. Este vorba despre o arcada uriasa de piatra, peste care trece DJ 670 Baia de Arama – Drobeta Turnu-Severin, faurita de natura. Acest pod s-a format prin surparea pesterii de dedesubt.

Exista numeroase legende referitoare la Podul lui Dumnezeu. Una dintre ele spune ca in pestera statea Dracul. Pentru a scapa de el, oamenii s-au rugat la Dumnezeu. Atunci, Dumnezeu a lovit cu palma in tavanul pesterii si asa s-a prabusit grota. Diavolul insa ar fi scapat, urcandu-se pe o piatra ce-i poarta si astazi numele: Stanca Dracului.

Poti admira cel mai bine acest pod din Crovul Pesterii. De acolo, se deschide privelistea spre Valea Pragului. Privit din partea opusa, dinspre Valea Turcului, Podul lui Dumnezeu apare ca un arc maret, impietrit.

podul lui dumnezeu

  • Izvoarele de Aur

In judetul Valcea, in Valea Olanestiului, se afla o localitate numita Baile Olanesti, o statiune renumita pentru factorii sai naturali de cura. Datorita izvoarelor minerale de aici, orasul este cunoscut si sub denumirea de Izvoarele de Aur.

Izvoarele de Aur sunt mentionate pentru prima data intr-un hrisov din 1760, unde sunt numite „ape tamaduitoare”. Atunci au fost construite si primele camere de bai, care au dat numele localitatii.

Statiunea este una dintre putinele din tara care ofera doi factori naturali de cura – cel climatic si cel hidromineral. Printre izvoarele minerale, vei regasi iodurate, bromurate, sodice, sulfuroase si multe altele. Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania ca numar de izvoare, varietate a compozitiei si debit zilnic – 35 de surse hidrominerale.

In statiune vei regasi atat piscine si bazine cu apa termala sulfuroasa, dar si cu apa dulce. Tot pe aici, poti urma trasee off-road cu ATV si masini de teren, poti merge in drumetii spre rezervatiile naturale din zona sau poti vizita manastirile localitatii.

  • Cazanele Dunarii

Daca ai drum prin judetul Mehedinti, la 25 de km de drumul european E70, de neratat sunt Cazanele Dunarii, un sector din defileul Dunarii la trecerea prin Muntii Carpati.

Este un loc care intruneste muntii, padurile si apa, in care tot ce iti vei dori sa faci va fi sa explorezi. Te poti plimba cu barca in Cazanele Mari, excursie ce include vizitarea pesterilor Ponicova si Grota Veterani. Iar in Cazanele Mici, iti recomand sa vizitezi cea mai mare sculptura in munte din Europa – chipul lui Decebal (55 m inaltime si 25 m latime).

De asemenea, poti parcurge trasee montane, ce duc la privelisti minunate, deasupra Dunarii, de la inaltimea Ciucarului Mare si Mic.

Oltenia - Decebal

Hai sa exploram Oltenia!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s