scadere numar copii prescolari

Numarul copiilor de gradinita a scazut cu 32% in ultimii 7 ani!

Gradinita contribuie la dezvoltarea psihica a copiilor si se concentreaza pe diverse abilitati necesare pentru viitor. La gradinita, copiii isi insusesc notiunile de baza in ceea ce priveste scrierea, limbajul si numerele, si invata cum sa respecte anumite reguli, un orar, o munca structurata si egalitatea sanselor in ceea ce priveste educatia.

Pe langa un mediu care ofera un grad de socializare ridicat, copiii isi insusesc anumite deprinderi precum: implicarea in activitati, puterea de concentrare la un anumit lucru, memoria, atentia, rabdarea si cooperarea. Daca gradinita joaca un rol atat de important in dezvoltarea copiilor nostri, care sa fie cauza scaderii dramatice a numarului copiilor de gradinita, in ultimii 7 ani, in Romania?

Scadere dramatica a numarului copiilor de gradinita: peste 32% in ultimii 7 ani

Potrivit edupedu.ro, numarul copiilor de gradinita a scazut cu 32% din 2011 pana in 2018, din cauza migratiei si a natalitatii mici. In anul 2018, erau aproape 618.000 de varsta prescolara (3-6 ani), o scadere dramatica fata de anul 2011, cand discutam de 916.571 de prescolari.

Pe judete, cea mai mare scadere este in Bucuresti, peste 22.000, urmat de Bacau, Prahova, Iasi si Suceava, cu scaderi ale populatiei prescolare intre 8 si 12.000 de persoane.

Cauzele scaderii numarului de copii prescolari

Principalele cauze ale acestui declin sunt:

Scaderea natalitatii

Generatia nascuta in 2009, a fost mult mai mica din cauza crizei economice.

„Cei nascuti in 2010-2011, au insemnat la fel, diminuari ale populatiei prescolare, pentru ca s-au luat masurile de austeritate, s-a plafonat indemnizatia de crestere a copilului, salariile bugetarilor au fost taiate, cadrul economico-social nu era propice intemeierii unei familii extinse”, sustin studiile prezentate de edupedu.ro

Migratia

Specialistii in migratie sustin ca Romania s-a confruntat cu o migratie medie de 200.000 de locuitori pe an, persoane inregistrate in statistici drept emigranti temporari. In realitate, putini dintre ei s-au mai intors in tara.

Foto: freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s