Nasterea prin cezariana predispune la depresie postnatala

Femeile care nasc prin cezariana prezinta un risc crescut de a suferi de depresie postnatala, este concluzia unui studiu recent.Predispozitia de a se confrunta cu aceasta afectiune este mult mai crescuta in cazul femeilor care fac cezariana la cerere, spre deosebire de operatiile efectuate din cauza unor urgente medicale, sustin oamenii de stiinta de la National Yang-Ming University din Taiwan, informeaza Daily Mail.

Specialistii sunt de parere ca depresia postnatala apare din cauza timpului mare de recuperare necesar dupa nastere, dar si pentru ca aceste femei se confrunta cu un sentiment de lipsa a controlului atunci cand recurg la aceasta interventie.

Studiul, realizat pe un esantion de 10.000 de femei, arata ca viitoarele mame care apeleaza la cezariana prezinta un risc cu 48% mai ridicat de a se confrunta cu depresia postpartum.

Aceasta afectiune este intalnita la una din opt femei si este determinata de modificari hormonale bruste care apar dupa nastere, spun specialistii in psihologie. Potrivit acestora, modificarile hormonale pot determina depresie postnatala cand sunt asociate cu alti factori de risc cum ar fi absenta sprijinului din partea partenerului, prietenilor si a familiei sau stres.

Sursa: gandul.info


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s