Fumatul in timpul sarcinii poate cauza malformatii la bebelusi

Substantele nocive din tutun cresc riscul de a avea defecte majore la nivelul ochilor cu 25%.Femeile care fumeaza in timpul sarcinii risca sa nasca bebelusi cu malformatii, arata un studiu realizat de cercetatorii de la University College London, citat de BBC News.

Riscul de a avea defecte gastrointestinale este mai mare cu 27%, iar cel de malformatii la nivelul ochilor, cu 25% mai ridicat la bebelusii proveniti din mame fumatoare. De asemenea, pericolul de a se naste cu picioarele strambe sau cu membre care lipsesc este mai mare cu 28%.

„Persista ideea in randul unor femei ca, daca fumeaza in timpul sarcinii, bebelusul va fi mai mic si nasterea mai usoara.

Ceea ce nu constientizeaza ele este ca efectele negative ale fumatului asupra copilului sunt pe termen lung”, afirma Allan Hackshaw, coordonatorul studiului.

Rezultatele studiului au fost obtinute prin analizarea a peste 170 de cercetari publicate in ultimii 50 de ani privind legatura dintre fumatul in timpul sarcinii si defectele prezente la nasterea copilului.

Toate aceste riscuri se adauga la cele care erau deja cunoscute, unul dintre cele mai importante fiind chiar pierderea sarcinii. In fumul de tigara se gasesc in jur de 4.000 de substante chimice. Oamenii de stiinta spun ca bebelusii nu primesc suficient de mult oxigen atunci cand mama fumeaza.

Sursa: Romanialibera.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s