Nasterea naturala vs. cezariana

Cand vine vorba de nastere, 50% dintre femeile din Bucuresti aleg cezariana, in timp ce in Occident procentul este de maxim 5%. Ce au mamicile din Occident fata de cele din Romania?

Adriana Titieni: Care ar fi motivul pentru care mamicile prefera cezariana?

Irina Popescu: Procentul de cezariana este foarte crescut din doua motive: sunt mamici care opteaza propriu-zis pentru cezariana au o minima informatie din partea medicilor, si sunt mamici care-si doresc sa nasca normal si la un moment dat le este impusa mai mult sau mai putin aceasta cezariana, fara o adevarata cauza si asa ajungem la aceste procente mari. Sunt studii realizate prin care s-a aratat ca cezariana este facuta cel mai des intre orele 16:00 – 17:00 si 21:00 – 22:00.

Cordonul ombilical infasurat in jurul gatului nu este recunoscut ca motiv de cezariana dar multi spun ca nu se poate naste; este insa un motiv fals de cezariana. E bine sa spunem ca cezariana insa salveaza vieti si este o operatie necesara pana la 10% din cazuri. Totusi un procent de 50% este foarte mare.

Adriana Titieni: Care sunt avantajele nasterii prin cezariana si cat de repede iti revii de la cezariana?

Irina Popescu: Cezariana este o interventie chirurgicala majora. Multe mamici nu realizeaza asta cand merg de bunavoie sau cer sa nasca in acest fel. Practic, intr-o luna poti ingriji ca atare copilul, dar ai nevoie de ajutor. Iar o mama care naste natural are nevoie de ajutor in casa, menaj, dar pentru a-si ingriji copilul este perfect capabila. O mama cu cezariana are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera.

Adriana Titieni: Ce se intampla tehnic in timpul unei operatii de cezariana?

Irina Popescu: Eu incerc la cursurile mele sa nu sperii mamele de cezariana. M-am gandit la motivele pentru care apeleaza la aceasta metoda: majoritatea o fac de teama, au o panica fata de nasterea normala, din cauza povestilor groaznice pe care le-au auzit, teama de necunoscut.

La cezariana se taie sase straturi: pielea, tesutul adipos, aponevroza musculara, apoi fascia, peritoneul si dupa aceea uterul (aici este cea mai mare problema). Exista tot felul de riscuri pentru urmatoarea sarcina, pentru aderente. Atunci cand se vindeca exista o umflatura in interior, pe care nu o vedem, dar sunt tot felul de riscuri majore comparativ cu nasterea naturala.

Orice nastere implica un minim de risc, dar daca ne referim la raportul beneficiu-risc este inclinat foarte mult in favoarea nasterii normale privind riscurile pentru mama si pentru urmatoarea nastere: placenta, acreta. Nu vreau sa sperii, insa puteti sa nasteti natural. Este necesara cezariana, bine ca exista pentru ca ai nevoie de asta in momente majore.

In spitatele din Bucuresti, cel putin 50% sunt cazuri in care se actioneaza prin cezariana. In Occident sunt spitale unde procentul este de maxim 5%. Ce au mamicile din Occident fata de cele din Romania? Sunt mai bine informate.

Adriana Titieni: Cati copii poti face daca optezi pentru cezariana?

Irina Popescu: Eu stiu ca trei copii, insa exista si exceptii unde s-au nascut si sase copii prin cezariana. Dar cu cat ai mai multe cezariene cu atat mai multe riscuri. Nasterea normala este nasterea naturala cu epidurala. Toate aceste interventii fac diferenta: oxiton pe vena, perfuzii, monitorizare continua, restrictie la pat.

Adriana Titieni: Care sunt riscurile, care este opinia ta fata de aceasta nastere cu epidurala?

Irina Popescu: Afecteaza legatura mama-copil pentru ca, optand pentru epidurala, pui deoparte toti hormonii implicati. „Nu pot sa indur asta”! Plecand normal in travaliu, in nastere, pornind hormonul iubirii, oxitocina, acesta ajuta la contractia uterului, la expulzie; endorfinele au rolul de morfina, te ajuta sa suporti mai usor acea durere. Ultima faza a travaliului este cea mai dureroasa. Mamicile au nevoie de incurajare pentru ca in momentele acelea simti ca nu mai poti. Este foarte important mediul dar si oamenii din jur, persoanele materne care sa ajute mama.

Daca ai mama, matusa, sora langa tine care sa te incurajeze, sa te ajute, ar fi mult mai usor, dar te inhibi pentru ca cineva tipa la tine si atunci creste adrenalina care stopeaza travaliul. Nu mi se pare corect ca acest tip de nastere sa existe in anumite clinici particulare. Si nu poate toata lumea sa plateasca mii de euro pentru o astfel de nastere, care este civilizata. Este vorba de mediu. O prietena mi-a spus ca prefera sa dea 2000 euro pentru a fi lasata in pace, sa poata naste linistita.

Ar trebui sa se vorbeasca mai mult despre acest lucru, chiar si-n scoli, la ora de dirigentie sa se vorbesca despre nastere si despre alaptare, pentru ca elevii vor forma viitoarele cupluri.
Nasterea cu adevarat naturala nu este o boala, nu este o problema, trebuie sa fie un motiv de bucurie, nu de teama sau panica. Nu poti spune ca daca faci pasii acestia vei avea o nastere perfecta, pentru ca nasterile sunt foarte diferite. Mamicile ne pot gasi pe www.nastecumsimti.org

Interviu realizat cu Irina Popescu in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti” realizata de Adriana Titieni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s