Mindfulness financiar si relatia copiilor cu banii

Daca stam sa ne gandim bine, relatia cu banii este relatia cea mai lunga pe care o avem in viata, pentru ca banii influenteaza toate aspectele acesteia. De aceea, dezvoltarea unei relatii sanatoase este extrem de importanta, iar cel mai bine este ca ea sa se formeze in mod corect inca din copilarie.

Din pacate, generatia noastra si cele trecute nu au pornit de la aceasta premisa, asa ca majoritatea cazurilor nu ilustreaza neaparat intelepciunea financiara, ci mai degraba o serie de emotii si atitudini negative, care azi ne definesc relatia cu banii. Insa, datorita informatiilor si programelor de educatie financiara accesibile in ultimii ani, avem ocazia sa schimbam aceasta situatie, atat pentru noi, dar, mai ales, pentru copiii nostri.

Atunci cand le vorbim celor mici despre bani, este sanatos sa o facem intr-un mod constient, sa ii ajutam sa realizeze ca banii nu sunt „buni“ sau „rai“, ci sunt un instrument pe care il utilizam pentru a ne acoperi nevoile si a ne satisface dorintele. Si este esential sa le explicam copiilor diferentele dintre dorinte si nevoi si sa ii facem sa inteleaga ca aplicam principii si reguli diferite in alocarea banilor in cele doua directii.

Ce mai trebuie sa stie cei mici este ca banii nu reprezinta un obiectiv in sine, dar sunt importanti pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Astfel, banii au o utilitate practica in primul rand, fara a fi insa infiniti.

Copiii trebuie sa fie constienti de valoarea banilor, sa o inteleaga corect si sa invete sa ii cheltuiasca cu cap. Cel mai bine se face asta prin exemple si explicatii practice pe care parintii trebuie sa le prezinte celor mici, punandu-i in situatii concrete, pentru ca astfel lucrurile sa fie mai clare.

Insa, probabil, cel mai mult conteaza chiar relatia pe care o ai tu ca parinte cu banii, felul in care te raportezi la ei si abordarea aplicata in lucrurile ce implica managementul finantelor. Pentru ca, in primul rand, copiii copiaza ceea ce vad la adulti. Asa ca o relatie sanatoasa cu banii si o atitudine constienta si prezenta cand vine vorba de acestia se pot dovedi extrem de importante pentru viitorul celor mici.

Pentru a afla mai multe despre cum poti dobandi o astfel de relatie si cum o poti transmite si celor mici, te invitam sa parcurgi programul scolii de Bani: Mindfulness financiar: cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s