Lupta cu dementa

Lupta cu dementa

Stiai ca simptomele unor forme de dementa se manifesta si cu 20 de ani inainte de aparitia bolii? La Traieste Sanatos cu Simona, vorbim despre lupta cu dementa si moduri prin care iti poti tine creierul activ.

De cele mai multe ori, cand vorbim de dementa, ajungem sa ne gandim la boala Alzheimer. Insa aceasta este doar o forma.

Exista mai multe forme de dementa. In principiu, ele se incadreaza in boli neurodegenerative care, intr-adevar, ca particularitate, apar preponderent in a treia parte a vietii, dar nu este obligatoriu. Exista si forme acute de dementa”, explica dr. Dan Mitrea, medic neurolog, supraspecializare in neurooncologie.

Ne-a oferit ca exemple boala Creutzfeldt-Jakob (cunoscuta si ca boala vacii nebune) si dementa frontotemporala, care duce la un comportament bizar, obsesii, fixatii si dezorientare temporospatiala.

Unul dintre principalii vinovati ai multor forme de dementa este lipsa de somn, in special somnul REM. „Somnul REM este esential sanatatii noastre. Daca privam organismul de aceasta manifestare fiziologica, avem sanse mai mari sa ajungem la o tulburare cognitiva si, implicit, probabil si la o dementa, pentru ca este un lucru care nu se mai recupereaza”, avertizeaza dr. Dan Mitrea.

Mai multe despre cum putem recunoaste dementele si cum ne putem feri de ele vorbim acum, la Traieste Sanatos cu Simona.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s