Liderii anului 2023 în incluziune socială

La Gala Itsy Bitsy Lideri pentru Liderasi 2024 le oferim recunoaștere liderilor care au dat dovadă în anul 2023 de curaj și inițiativă, implicându-se activ în programe și proiecte sociale cu impact semnificativ asupra calității vieții copiilor din România.

Iată care sunt liderii anului 2023 în incluziune socială:

Cristina Chiriac – Pactul pentru Tineri, CONAF

Cristina Chiriac este președinta CONAF și unul dintre liderii anului 2023 în incluziune socială. Cristina Chiriac este inițiatoarea programului național ”Pactul pentru Tineri”, cea mai amplă coaliție de forțe pentru reducerea abandonului școlar cauzat de sărăcie, consum de substanțe, maternitate juvenilă sau bullying. Dând dovadă de multă determinare, Cristina și echipa sa au obținut rezultate importante în ultimii doi ani, precum înființarea comitetului interministerial pentru combaterea abandonului școlar și organizarea de dezbateri publice județene. Doar în județul Iași, aceste dezbateri au contribuit la reducerea cu 37% a numărul elevilor care abandonează școala, în decurs de un an. De asemenea, prin campania de conștientizare ”Clasa M. Clasa Mamelor minore”, echipa CONAF a făcut posibilă instituirea primei burse pentru mamele minore, fiind prima dată când o mamă minoră din România primește sprijin de la stat pentru a continua școala, ca urmare a unei inițiative de PR. Nu în ultimul rând, Cristina și echipa sa au făcut posibile modificări legislative importante cu privire la actul sexual cu un minor, mediatizate ulterior ca mesaj de interes public.

Anca Dumitrescu – Institutul Autism Voice

Anca Dumitrescu este președinta Asociației Autism Voice, fondatoarea Institutului Autism Voice și unul din liderii anului 2023 în incluziune socială. Cunoscând faptul că în țara noastră se estimează că trăiesc aproximativ 50.000 de copii și tineri cu autism, dar și că mulți dintre ei rămân nevăzuți de sistemele terapeutice și sociale, Anca Dumitrescu și echipa sa au fondat în 2023 Institutul Autism Voice, singurul centru de cercetare și terapie în autism din România. Aici, copii și tineri cu autism cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani au ocazia să participe la programe internaționale de sprijin, adaptate și integrate la peisajul autohton, cum ar fi ateliere de educație non-formală și Life Skills, precum și programe de învățare în vederea integrării în comunitate, inclusiv pe piața muncii. De asemenea, în cadrul misiunii de cercetare a Insitutului, specialiștii Autism Voice au ajutat în 2023 peste 700 de părinți externi asociației cu instrumente gratuite, cu informații despre diagnostic și intervenție în autism, cursuri video și fișe de lucru și monitorizare a progresului copilului.

Gabriela Nenciu – Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC)

Gabriela Nenciu este co-fondatoare a Asociației Cu Alte Cuvinte. Gabriela crede în educația pentru diversitate și în puterea poveștilor, astfel că, de mai bine de șapte ani, Asociația Cu Alte Cuvinte a sprijinit, prin proiectele sale, lansarea a 14 cărți ilustrate, cu personaje care reflectă diversitatea societății românești. În plus, Asociația a distribuit gratuit peste 20.000 de exemplare ale acestor cărți în comunități mici, contribuind la educarea incluzivă a copiilor prin povești. O bună parte din aceste cărți aduc în prim plan personaje cu eroine și eroi romi, pentru ca și copiii acestei minorități importante din România să fie oglindiți în literatură. De asemenea, cărțile ilustrate realizate în proiectul „BARE RROMA”, având ca personaje personalități rome contemporane, au ajuns la peste 30.000 de copii din școli primare și grădinițe din România.


Ajunsă anul acesta la a noua ediție, Gala Itsy Bitsy – Lideri pentru Liderași se va desfășura pe 13 februarie 2024 pe scena Le Château – Castelul din inima Bucureștiului și va fi transmisă în direct pe Facebook Itsy Bitsy.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s