Jocuri cu intreceri: masinute propulsate de baloane

Daca simti nevoia sa inviorezi atmosfera din familie si sa-i distrezi pe copii cu o activitate simpatica, atunci iti propunem o intrecere cu masinute propulsate de baloane.

E o reteta perfecta de imbinat competitia si cooperarea (in realizarea masinutelor), dar mai ales de petrecut timpul in familie.

Pentru o masinuta ai nevoie de:

  • patru capace de plastic
  • un balon
  • o bucata de carton
  • doua bete de frigarui
  • trei paie de plastic
  • scotch
  • un foarfece
  • un cui subtire

Taie din bucata de carton un dreptunghi de aproximativ 20 centimetri lungime si 10 centrimetri latime.

Daca analizezi cu atentie bucata de carton vei vedea ca are o grosime de cativa milimetri, iar interiorul e format din compartimente mici de aer. Aceste mici compartimente iti vor permite sa “construiesti” cele doua osii ale masinutei, pe care le vei face din bete de frigarui si paie de plastic.

Pentru prima osie ia unul din betele de frigarui si trece-l prin bucata de carton, pe latime, introducandu-l intr-unul din compartimentele de aer. Asta te va ajuta sa strapungi cartonul fara sa il rupi. Introdu si celelalt bat langa primul si largeste “tunelul” rotind usor cele doua bete. Procedeaza la fel si pentru cealalta osie.

Introdu acum cate un pai in fiecare din cele doua spatii create. Scurteaza apoi betele astfel incat sa fie la fiecare capat cu doar 5 milimetri mai lungi decat cartonul. Baga prin fiecare pai cate un bat de frigarui si scurteaza-le astfel incat sa fie cu un centimetru mai lungi fata de carton, la fiecare capat.

Pregateste rotile!

Fa cate o gaura in mijlocul capacelor si prinde-le apoi de capetele betelor de frigarui. Masinuta este aproape gata. Ii mai lipseste doar “motorul”, adica balonul. Ia cel de-al treilea pai de plastic si introdu-i unul din capete in balon. Leaga bine gatul balonului cu scotch, astfel incat sa nu scape aer atunci cand il umfli sufland prin pai. Acum lipeste balonul de masinuta, lasand un capat al paiului mai lung decat masinuta, pentru a putea sufla cu usurinta in el.

Daca vrei sa urmaresti procesul construirii masinutei pas cu pas, poti urmari videoclipul de mai jos:

Masina e pregatita de testare. Umfla balonul si aseaza masinuta pe podea, tinand cu un deget capatul paiului. Ia degetul de pe pai si priveste masinuta indepartandu-se, propulsata de aerul care iese din balon.

Dupa ce ai testat masinuta aliniaz-o la start alaturi de masinile celorlalti membri ai familiei si incepeti intrecerea!

Castigatorul intrecerii poate alege urmatorul experiment pe care sa-l incercati.

 

Va dam noi cateva idei:

Construieste o parasuta

Racheta dintr-un balon

Lumineaza un bec cu plastilina 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s