Jocul de puzzle

Il gasesti oriunde, in diverse forme si este excelent pentru dezvoltarea copilului: jocul de puzzle. Ce beneficii aduce un puzzle pentru micutul tau?

Scurt istoric

Harti de lemn. Primele jocuri de puzzle au aparut prin anii 1760 in Anglia, odata cu primii cartografi care si-au transpus hartile pe lemn si au taiat apoi materialul in piese mici. Intentia lor era sa ajute copiii sa invete mai usor geografia, potrivind piesele de lemn pana realcatuiau harta lumii. Noul material educativ a avut un rasunet neasteptat si a fost folosit din plin in scoli pana la inceputul secolului XIX.

Lemnul a fost inlocuit spre sfarsitul secolului XIX cu placaj. Jocurile de puzzle din carton au aparut la inceputul secolului XIX, dar abia in secolul XX au inceput sa fie prelucrate in forma in care le cunoastem astazi.

Tipuri de puzzle. Astazi, exista tipuri foarte felurite de jocuri de puzzle: jocuri de carton, dar si de lemn, jocuri cu piese mari, care nu se pot rezolva decat intinse pe podea (asa-numitele floor puzzle), jocuri de puzzle tridimensionale sau carti-puzzle.

Denumire. Deoarece primele jocuri erau din lemn, ele s-au numit initial dissections (disectii), iar apoi jigsaw puzzles (puzzle se refera la orice joc care solicita ingeniozitate, iar jigsaw este fierastraul mecanic, unealta cu care era taiat lemnul). Desi treptat s-au schimbat si materialul din care se fac jocurile de puzzle, si modalitatea de a le obtine, jocul si-a pastrat aceasta denumire in limba engleza.
In limba romana, jocul de puzzle se mai numeste si joc mozaic.

Cum ne jucam
Cele mai simple jocuri de puzzle. Pentru copiii mici, este bine sa cautati jocuri de puzzle din foarte putine piese. Cele mai simple jocuri de puzzle sunt formate din doua piese. Si cel mai amuzant este ca poti sa le confectionezi chiar tu.

Decupeaza din reviste imagini sau imprima cateva poze cu chipuri familiare copilului. Taie-le apoi vertical, pe jumatate, si arata-i copilului cum sa le apropie pentru a forma imaginea corecta. Dupa ce se obisnuieste cu o imagine, poti introduce si a doua imagine, apoi amesteca cele patru jumatati si lasa copilul sa le potriveasca. Poti introduce rand pe rand tot mai multe imagini, in functie de placerea si priceperea copilului.

Cele mai complicate jocuri de puzle. Pentru copii, jocurile obisnuite de puzzle variaza ca numar de piese intre 3 si 100. Lucrurile se complica de la 500 de piese in sus, dar tocmai in aceasta dificultate progresiva sta si frumusetea lor, facandu-le atractive si pentru adulti. Exista jocuri care au peste 1000 de piese, ajungand pana la 18 000 (uriase reproduceri ale unor opere de arta, harti antice, etc).

De ce ne jucam
Ce abilitati dezvolta jocul de puzzle. Asa cum poate iti imaginezi, jocul de puzzle dezvolta abilitatea copilului de a rezolva probleme, precum si gandirea logica. Ochiul isi perfectioneaza coordonarea cu mana, iar creierul isi dezvolta abilitatile de gandire spatiala.

Dar o calitate mai putin evidenta pe care o cultiva jocul de puzzle este…rabdarea! Traim intr-o epoca a vitezei, care cultiva prin excelenta nerabdarea, superficialitatea si hiperkinetismul. Este foarte important sa ii invatam pe copii sa aiba rabdare sa duca la bun sfarsit o activitate, sa nu caute solutii gata facute de altii si sa persevereze pana descopera singuri “cheia” unui joc de puzzle. Satisfactia lor va fi pe masura!

Stiluri de invatare. Copiii au stiluri diferite de invatare, si unul din avantajele jocului de puzzle este ca implica mai multe tipuri de invatare.
Cei mai avantajati sunt, desigur, copiii care au un stil de invatare vizual. Ei au nevoie “sa vada” informatia pe care urmeaza sa o retina.
Jocurile de puzzle sunt bune si pentru copiii care au un stil de invatare kinestetic. Ei invata cel mai bine atunci cand “pun mana”, cand sunt implicati in mod practic in lectie.
Copiii care invata mai bine auditiv pot fi ajutati daca, in timp ce faceti jocul de puzzle, discutati cu ei despre tematica jocului respectiv (geografie, scene din basme, animale, etc).

Cand ne jucam
Desigur, copiii se pot juca oricand cu un puzzle. Totusi, momentele care se potrivesc foarte bine acestui tip de joc sunt zilele ploioase sau friguroase, cand copilul e obligat sa ramana in casa.

In loc sa il lasati in fata televizorului, oferiti-i un joc de puzzle si veti fi mult mai castigati amandoi: el va petrece timp intr-un mod educativ si placut, iar voi veti putea sa va faceti treburile in liniste, dar in plus cu multumirea ca puiul vostru nu isi pierde vremea, ci si-o castiga intr-un mod intelept.


Ultimele articole

2 comentarii la „Jocul de puzzle”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s