Invatam sa citim ceasul prin joaca si povesti!

Orice activitate poate deveni o aventura captivanta, daca o pui intr-un cadru de poveste si daca te joci cu ea. Inclusiv o activitate atat de simpla ca cititul ceasului. Iata un joc care implica toata familia si va testeaza tuturor abilitatile de a povesti si de a citi ceasul.

Cititul ceasului se poate dovedi a fi dificil, daca cel mic nu invata la timp aceasta abilitate. In plus, asemenea altor activitati, daca nu creezi un cadru adecvat, in care copilul sa se simta bine, micutul tau ar putea sa refuze sa invete sa citeasca ceasul. De aceea, iti propun o activitate care combina joaca si povestile, pentru a-ti ajuta puiul sa invete cu mai multa placere.

Apoi, trebuie sa mai tinem cont si de varsta la care copiii pot incepe sa invete cum sa citeasca ceasul. Este important ca puiul tau sa stapaneasca numerele si concepte de aritmetica de baza (adunare si scadere). Asa ca, pe la 6-8 ani este varsta ideala la care cel mic poate invata despre sferturi de ora, cat mai e pana la fix si altele.

Ceasul Misterios este un joc care le lucreaza copiilor atat abilitatea de a face calcule simple, pornind de la orele de pe ceas, cat si priceperea in a construi povesti.

Ai nevoie de:

  • 12 obiecte numerotate de la 1 la 12 (pot fi pietricele, bucatele de hartie, desene cu creta pe asfalt);
  • 2 bete de inghetata (pot fi spatule de lemn sau bete de frigarui ) – scurteaza unul dintre bete, astfel incat sa ai un bat mai scurt – orarul si unul mai lung – minutarul.

Cum se joaca:

Foloseste cele 12 obiecte si cele doua bete pentru a construi ceasul, pe o suprafata plana. Aranjeaza limbile ceasului intr-o pozitie initiala. Sa zicem, ora 08:00.

Pornind de la ora initiala, un jucator incepe prin a spune o scurta poveste in care timpul joaca un rol principal. De exemplu:

Andrei a intarziat la scoala. Cursurile au inceput la 08:00 fix, dar Andrei s-a trezit la 07:50, s-a spalat si s-a imbracat in 20 de minute, iar pe drum a facut 15 minute. La ce ora a ajuns Andrei la scoala?

Raspunsul ar fi: 08:25. Jucatorul aflat la rand trebuie sa puna acele ceasului in pozitia corecta. Daca a nimerit ora corecta, poate continua jocul fie cu o poveste noua, fie continuand aventurile personajului din prima poveste (in cazul nostru – Andrei). De exemplu:

Andrei a ajuns la 08:25 la scoala. A intrat in clasa si cursul a mai durat 30 de minute. A urmat o pauza de 5 minute, apoi inca trei cursuri de cate o ora.

Poti adapta povestile, astfel incat sa se potriveasca nivelului copilului tau. Daca greseste, nu-i nimic. Incurajeaza-l sa tot incerce, pana cand reuseste.

Vezi si alte jocuri pe aceeasi tema: Citeste ceasul, jucandu-te!

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s