Invata-ti copilul sa invete

O modalitate ingenioasa prin care un copil este stimulat sa se dezvolte intelectual si sa obtina rezultate remarcabile la invatatura se realizeaza prin intermediul unui abac numit Soroban. Aceasta tehnica este foarte populara in Japonia, unde anual peste 1 milion de copii invata sa foloseasca acest abac si obtin rezultate extraordinare.

Sorobanele se pot confectiona din materiale diverse, dar cele mai multe sunt facute in Japonia din lemn si au coloanele din metal, bambus sau rattan. Un soboran este format dintr-un numar impar de coloane, fiecare avand bilele astfel: o bila valorand cinci (denumita bila cereasca, si patru bile valorand unu fiecare (denumite bile pamantesti). Bilele de pe fiecare coloana sunt divizate printr-o bara. Numarul de coloane dintr-un soroban este intotdeauna impar si niciodata mai mic decat 9. Modelele de baza au de obicei 13 coloane, dar numarul de coloane al unui model practic sau standard de obicei ajunge la 21, 23, 27 sau chiar 31, permitand astfel calcule cu numere cu mai multe cifre, sau reprezentarea simultana a mai multor numere. Fiecare coloana reprezinta o cifra, iar un numar mai mare de coloane permite reprezentarea mai multor cifre.

Aceste puncte sunt puncte de unitate, si fiecare astfel de punct arata ultima cifra a unui numar intreg. Orice cifra care este reprezentata pe coloane aflate in dreapta unui astfel de punct face parte din partea zecimala a numarului, cu exceptia cazului când numărul face parte dintr-o operatie de inmultire sau impartire si poate fi reprezentat incepand cu orice coloana.

Psihologii sustin ca, in principal, invatam prin doua cai senzoriale: vizual si auditiv. Astfel, pentru a memora mai usor, copilul isi noteaza anumite date, apoi le repeta cu voce tare. Un alt mod de invatare este prin asocierea anumitor cifre cu diverse obiecte, personaje sau evenimente, iar aceasta abordare conduce la rezultate mult mai bune. Sorobanul este un joc matematic prin asociere care activeaza potentialul creierului copilului si il ajuta sa ajunga la rezultate uimitoare.

Specialistii recomanda ca aceste cursuri sa inceapa de la clasa pregatitoare, pentru ca anumite functii (memorie, imaginatie) nu sunt inca dezvoltate corespunzator inainte de varsta de 7 ani.

Psihologul Marius Zamfir a fost invitat la Radio Itsy Bitsy si a explicat cum aceasta tehnica ajuta  copilul sa invete si ii stimuleaza activitatea cerebrala.

Va invitam sa ascultati materialul de mai jos:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s