In educatie, tu faci legea de nota 10 (zece)

Ministerul Educatiei a inceput o campanie pentru promovarea Legii educatiei, primul pas fiind distribuirea unei brosuri initulate „In educatiei tu faci legea de nota 10 (zece)”, care va fi trimisa inspectoratelor scolare in perioada urmatoare, a anuntat joi, ministrul Daniel Funeriu.

Brosura este structurata in patru capitole, primul fiind intitulat „Tu faci legea de nota 10 (zece)” si semnat de intreaga echipa a Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS), potrivit Mediafax.

In urmatorul capitol – „Dascalii fac legea de nota 10 (zece)” – sunt prezentate in rezumat anumite articole care vizeaza cariera profesorilor.

In brosura se mai arata ca programa scolara va acoperi doar 75% din totalul orelor dintr-un an scolar, iar pentru restul de 25% profesorii decid ce este mai bine de facut.

Un alt capitol, intitulat „Parintii fac legea de nota 10 (zece)”, explica acestora mai multe articole privind pregatirea elevilor, pornind de la clasa pregatitoare.

„Copilul tau implineste 6 ani pana la sfarsitul anului 2012? Va fi inscris in clasa pregatitoare. Programul se va desfasura in spatiul scolar aflat cat mai aproape de casa lui. Copilul tau incepe clasa a V-a in anul scolar 2011-2012? Va urma si clasa a IX-a in aceeasi scoala. Daca nu esti multumit de gradinita sau scoala in care invata copilul tau, poti sa il muti la alta scoala sau gradinita. Finantarea studiilor il va urma, indiferent daca va merge la o unitate de invatamant de stat sau particular”, prezinta echipa MECTS alte articole din lege.

Tot pentru parinti, MECTS arata care este structura evaluarilor si a examenelor, explicand aceste etape.

Ultimul capitol este intitulat „Elevii fac legea de nota 10 (zece)”, in care MECTS ii indeamna pe scolari sa participe la elaborarea statutului elevului, parte a Regulamentului scolar. De asemenea, este prezentat articolul care prevede ca reprezentantul elevilor este observator in Consiliul de Adminsitratie al scolii si se poate implica in luarea deciziilor. In plus, elevii beneficiaza de alocatia de stat pentru copii pe durata scolarizarii.

Echipa MECTS le mai spune elevilor ca Legea educatiei prevede ca atunci cand nu au o scoala in localitatea in care domiciliaza, vor primi sprijin material, fiindu-le decontate cheltuielile de transport. Daca se vor muta in localitatea unde se afla scoala, atunci elevii vor primi gratuit cazare si masa.

Elevii beneficiaza in continuare de tarif redus cu 50 la suta pentru transportul local in comun, transport auto, feroviar si naval, pe tot parcursul anului.

De asemenea, MECTS mentioneaza ca educatia fizica si sportul sunt prevazute in orar pentru a le sustine sanatatea fizica si intelectuala.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a spus, joi, ca acesta campanie vizeaza diseminarea si discutarea metodologiilor elaborate de MECTS, impreuna cu cadrele didactice din tara, in vederea aplicarii prevederilor Legii educatiei.

Calendarul campaniei implica organizarea de catre inspectoratele scolare judetene, in perioada 14 martie – 15 aprilie, a unor conferinte la care vor participa cel putin 300 de cadre didactice. In cadrul acestora vor fi analizate metodologiile aflate in responsabilitatea fiecarui judet in parte. Ulterior, intalniri similare vor avea loc la nivelul scolilor si comunitatilor locale.

In procesul de elaborare a metodologiilor au fost implicate 1.493 de cadre didactice, dintre care 1.013 fac parte din sindicatele din invatamant, a mai spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s