Ii spui primului copil despre o sarcina pierduta?

Ii spui primului copil despre o sarcina pierduta?

O sarcina pierduta este un moment care implica extrem de multa tristete in familie, in special pentru mamica. Daca vorbim despre a doua sarcina, este cazul sa ii povestim primului copil ce s-a intamplat? La Meditatii pentru parinti, iti spunem in ce situatii este acceptabil sa ii vorbim copilului despre o astfel de situatie.

In primul rand, daca inca nu i-ai spus copilului ca urmeaza sa aiba un fratior sau o surioara, ideal este sa nu deschizi discutia in momentul in care pierzi o sarcina. „Altfel, devine redundant si complici dinamica de familie”, Diana Stanculeanu, psihoterapeut Salvati Copiii.

Intr-un astfel de caz, este nevoie sa iti gestionezi emotiile cat poti, astfel incat sa nu il afectezi pe copil. „Ne asteptam ca parintii care trec printr-o astfel de experienta, macar o perioada, sa fie sub imperiul unor emotii legate de pierdere, de trauma, extrem de dificile”, mai spune Diana Stanculeanu. Insa comportamentul trist, retras, izolat fata de copil, fara a oferi niste explicatii, ar putea fi interpretate de cel mic ca avand legatura cu el.

Pe de alta parte, daca l-ai anuntat deja pe copil ca va avea un fratior sau o surioara, este bine sa iti alegi cuvintele cand ii spui despre sarcina pierduta. Prichindeii de 4-5 ani gandesc concret si iau cuvintele cu sensul lor propriu. Daca ii spui copilului tau ca ai pierdut bebelusul, el va intelege ca nu mai stii unde l-ai pus.

Despre cum ii spui copilului despre o sarcina pierduta poti afla acum, la Meditatii pentru parinti.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s