Halloween – sarbatoarea practicilor oculte pentru copii

Dupa ce a cucerit vestul, Halloween-ul isi continua marsul triumfal si catre tarile ortodoxe din est, avand ca principal aliat… statul.

 

 Statul laic, preocupat tot mai mult de modul in care ar putea interzice cu totul manifestarile crestine in spatiul public – lucru reusit deja in unele state unde nu este permisa afirmarea credintei in Hristos in perimetrul scolilor –, este cel ce promoveaza astazi prin mass-media si prin mai toate sistemele de invatamant sarbatoarea pagana Halloween.
 
Implicarea societatii
Halloween-ul a devenit un fel de sarbatoare oficiala a multora dintre gradinitele, scolile si liceele din Romania. Oare cati dintre guvernantii, profesorii sau parintii constientizeaza ce este Halloween-ul?
Unii sustin ca este vorba doar de o mare afacere, caci in seara de Halloween in S.U.A. se cheltuiesc anual in jur de 7 miliarde de dolari, fiind cea mai bine „vanduta” sarbatoare dupa Craciun. Nu negam importanta factorului de castig material, insa mai important ni se pare insa aspectul duhovnicesc al chestiunii.
Halloween-ul este noaptea in care aparent totul este ingaduit: invocarea mortilor si a duhurilor rele, vrajitoria, necromantia, divinatia – vechea si mai noua practica a prezicerii viitorului plecand de la anumite semne –, magia, sacrificiul ritualic si multe alte practici, denumite intr-un cuvant pagane, pe care crestinii nu si-au ingaduit sa le imite nici chiar in joaca, fiind constienti de simbolismul lor.
 
Semnificatiile Halloweenului
Sa vedem insa care sunt implicatiile acestei sarbatori, denumite a fricii, a intunericului si a mortii. Halloween-ul este o sarbatoare pagana in care celtii celebrau trecerea in noul an. Ei credeau ca la originea vietii se afla moartea, motiv pentru care la mare cinste se afla zeul Samhain, zeul si stapanul mortii. si cum pentru celti nu existau decat doua anotimpuri, vara si iarna, inceputul intunericului, al mortii si decadentei coincidea cu inceputul sezonului friguros, mai exact cu data de 1 noiembrie. Astfel, in seara de 31 octombrie spre 1 noiembrie, celtii sarbatoreau Noul An, o sarbatoare inchinata de fapt Zeului Mortii, Samhain. Cu acest prilej, druizii – preotii cultului celtic – ii instruiau pe oameni sa-si stinga focurile care le alimentau vetrele, focuri care pentru antici in general aveau o functie nu numai practica, dar si profund simbolica. In acelasi timp insa, era aprins pe un deal un mare foc care trebuia sa primeasca ofrandele aduse zeului mortii – nu numai roade ale pamantului, dar si sacrificii de animale si chiar oameni. Celtii credeau ca, multumit de ofrande, zeul permitea mortilor sa se intoarca la caminele lor – credinta care sta de fapt la baza escapadelor nocturne in costume care imita fantomele, vrajitoarele, spiridusii sau demonii, pentru ca prin acest act de imitare a spiritelor, cei vii incercau sa intre in contact si in comuniune cu cei morti.
Halloween-ul are asadar la baza practici oculte prin care se incerca intrarea in comuniune cu sufletele mortilor si cu demonii, in urma unui ritual in care erau sacrificati oameni in cinstea zeului mortii.  
 
Chiar si aparent inocentul joc de-a „ne dati ori nu ne dati”, atat de familiar in cultura americana, in care copii intreaba gazda „Farsa sau dulciuri?”, isi are originea in ritualul celtilor care credeau ca sufletele mortilor astfel eliberate de Samhain sufereau de o mare foame si umblau cersind pe la casele lor. Iar gazdele care ar fi refuzat sa potoleasca foamea celor ce-i imitau pe morti cersind mancare ar fi trezit furia zeului mortii, care i-ar fi supus unor farse sau blesteme. in acest fel, parintii, dar mai ales copiii zilelor noastre sunt angrenati intr-un scenariu simbolic tulburator, intrucat in credinta celtilor cei ce se costumau deveneau slujitori ai zeului mortii, asa incat o insulta adusa lor reprezenta o insulta adusa zeului.
 
Contradictia crestina
Oare cum ar putea un crestin, constient de ceea ce se intampla in lume, sa ramana indiferent fata de Halloween, care nu numai ca-i invata pe copii ca vrajitoria, magia si alte practici oculte sunt cel putin neutre, sugerandu astfel ca practicarea lor ar fi lipsita de consecinte, dar, mai mult decat atat, ii integreaza intr-un scenariu simbolic in care cei mici devin slujitori ai raului? Intreaga industrie mass-media a impanzit in ultimele zeci de ani imaginarul oamenilor cu simboluri oculte si macabre imbracate in haina divertismentului. Ar trebui sa ne sporim atentia, intrebandu-ne daca nu cumva tocmai acest spirit de gluma reprezinta o farsa sub a carei masca se ascund lucruri foarte serioase?
O trasatura fundamentala a epocii noastre este incercarea  de a jupui inocenta copiilor.  Pentru a-i transforma pe copii in agenti ai consumului, s-au dezvoltat strategii sofisticate de marketing si publicitate, iar Halloweenul pare una dintre cele mai puternice.
 
Articol complet: FamiliaOrtodoxa.ro

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s