Gradinite mansardate si extinse, oferta de la stat in 2011

Au ramas mai putin de doua saptamani pana la inceperea noului an scolar, iar clasica problema a locurilor la gradinitele din Bucuresti incepe sa se mai rezolve. In mai toate sectoarele capitalei s-au construit gradinite noi ori s-au extins corpuri de cladire existente.

Cifra de scolarizare pentru prescolarii bucuresteni, din acest an, este de 32.000 de locuri, conform informatiilor furnizate de Marian Banu, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Bucuresti. In ultimii ani, deficitul de locuri a scazut de la 10.000, cat era in 2009, la 7.000 anul trecut. Situatia exacta pentru acest an va fi cunoscuta cel tarziu saptamana viitoare. La nivelul intregii tari, cifra de scolarizare este de aproximativ 660.000 de locuri.

In gradinitele din sectorul 1, vor fi disponibile peste 1.600 de noi locuri. Primaria le-a creat prin construirea de noi imobile, iar planul este sa mai adauge inca 1.000. Spre exemplu, la Gradinita de copii nr. 222 (str. Arad nr. 38) va fi construit un nou corp de cladire. Noua gradinita va avea parter plus doua etaje si un subsol. Vor fi sase sali de grupa si doua sali mai mari, care pot fi folosite la festivitati, ca sali de mese, dar si la activitati comune ale copiilor.

Dupa aproximativ acelasi tipar vor fi construite si celelalte doua gradinite: Gradinita nr. 146 si gradinita din incinta Scolii nr. 178. De asemenea, la Gradinita nr. 50, de pe strada Nicolae Iorga, vor incepe lucrarile de extindere. „Toti copiii din sectorul 1 au un loc asigurat la gradinita. In sectorul 1 nu va exista, nici in acest an, o criza a locurilor in gradinite”, sustin reprezentantii Primariei Sectorului 1.

Nici sectorul 2 al Capitalei nu sta rau pentru ca cele 62 de unitati pentru prescolari fac sa nu existe un deficit de locuri in gradinite. Aici lipsa locurilor a fost rezolvata din 2009 cand s-au deschis 19 unitati noi din cauza numarului mare de copii.

Sectorul 5 statea foarte prost la capitolul locuri in gradinite anul trecut: in timp ce necesarul era de 5.400, erau disponibile doar 3.180. Acum situatia s-a mai rezolvat prin extinderea unor gradinite sau prin construirea altora in cadrul unor scoli. Un exemplu este gradinita deschisa pe Strada Spatarul Preda Nr. 16, in incinta Liceului „Dimitrie Motoc”.

„Este o investitie a consiliului local, cu sprijinul Ministerului Educatiei. Vom functiona cu sase grupe: doua mijlocii, trei mici si una pregatitoare, in fiecare grupa vor fi cel mult 25 de copii. Avem inclusiv sala de sport proprie si o sala de festivitati foarte mare”, explica directoarea gradinitei, Florinela Ionescu.

O metoda pentru rezolvarea deficitului de locuri in gradinite in sectorul 6 al Capitalei a fost mansardarea cladirilor deja existente. In lipsa unor fonduri si spatii pentru construirea unor cladiri noi, 14 gradinite au fost mansardate, astfel s-au creat aproximativ 1.200 de locuri noi.

In plus, au fost construite patru corpuri noi de gradinite, pregatite pentru a fi date in folosinta chiar din acest an, acoperind inca 900 de locuri pentru prescolari.
Cu toate acestea, cifra aproximativa a deficitului in gradinitele din sectorul 6 este de 3.000 de locuri.

Acte medicale cerute la inscriere

Cu putin inainte de inceperea gradinitei, parintii trebuie sa prezinte mai multe acte medicale, necesare pentru ca micutii sa fie acceptati in colectivitate.
Printre acestea, se numara:
– Fisa medicala cu vaccinari; (se ia de la gradinita si se completeaza de medicul de familie sau de asistenta din cadrul gradinitei),
– Examen parazitologic;
– Exudat faringian;
– Aviz epidemiologic eliberat de medicul de familie. Acesta este valabil doar pentru o perioada de 48 de ore. Analizele pot fi facute in buna parte gratuit copiilor, cu trimitere de la medicul de familie.

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s