Am fost pedepsit cand eram copil si am ajuns bine. Oare?

Suntem, o parte dintre noi, copiii generatiei de parinti care facea educatie cu palma, cu furtunul de la masina de spalat, cureaua de la pantaloni, coada de matura, vatraiul si multe alte obiecte „educative” care se gaseau in casa. Suntem, multi dintre noi, copiii care au fost crescuti in vremurile in care un „Te iubesc!” din partea parintilor venea rar sau nu venea deloc pentru ca parentingul acelor timpuri nu incuraja „rasfatul”.

Iubirea venea in portii mici

Multi din nou, am crescut cu pedepse. Am fost conditionati de propriile rezultate pentru a obtine ceea ce ne doream sau ceea ce ni se cuvenea – „Iti iau bicicleta daca iei premiul I! / Primesti bani pentru cinematograf daca faci curatenie in casa!” sunt lucruri pe care multi parinti de azi le-au auzit, la randul lor, atunci cand erau copii.

Am fost pedepsiti, uneori mai aspru, alteori mai bland, pentru notele mici sau pentru boacanele pe care le-am facut. Sau, in cazurile cele mai nefericite, am fost pedepsiti si batuti pentru ceea ce am gresit.

Pentru multi parinti din generatia veche bataia, palma la fund, trasul de perciuni sau de urechi au fost instrumentele de parenting care au dat rezultate.

Am fost pedepsit si sunt nu am nimic!

Sunt multi adulti care au crescut intr-o astfel de cultura a pedepsei si au convingerea ca nu i-a afectat cu nimic. Au ajuns mari, au joburi bune, au familii, duc un trai decent si totul e minunat, pedepsele din copilarie au ramas in copilarie.

Din pacate, cercetarile ultimilor ani arata ca lucrurile nu stau chiar asa.

Laura Markham, doctor in psihologie, autor si fondator al site-ului Aha! Parenting, e de parere ca un copil care a fost pedepsit nu isi atinge potentialul maxim in viata: „Creierul adultilor care au fost pedepsiti in copilarie este diferit, este mai mic, nu este inteligent si adultul nu isi poate controla emotiile. Chiar daca esti in regula, ai fi putut fi mult mai bine acum!” In plus, Laura Markham este de parere ca cei care au fost crescuti asa vor continua acest lant al pedepselor si conditionarilor.

Vestea buna este ca, in ciuda modului in care am fost crescuti,  ne putem schimba si putem deveni parintii de care copiii nostri au nevoie pentru a-si atinge potentialul maxim.

Dr. Laura Markham va veni pe 13 mai 2017, la Bucuresti, la invitatia TOTUL DESPRE MAME, unde va sustine doua conferinte: „Cum sa devii parintele bland de care are nevoie copilul tau” si „Cum sa cresti un copil inteligent emotional”. Mai multe detalii gasesti AICI.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s