Fluturele, balonul si lectia de fizica

Ni se intampla tuturor sa ne “curentam” din cand in cand atunci cand atingem diverse obiecte sau chiar alte persoane. Fenomenul poarta numele de descarcare electrica si vine ca urmare a acumularii de electricitate statica. Subiectul electricitatii poate fi pe cat de fascinant, pe atat de dificil de inteles de catre multi copii. Pentru a-l face mai accesibil, iti propunem un experiment foarte simpatic pe care sa-l incerci impreuna cu copilul tau, pentru a vedea cum se formeaza electricitatea statica.

Experimentul care urmeaza este o varianta creativa si jucausa a experimentului “clasic” cu balonul frecat de par, care ridica apoi coltul unei coli de hartie.

Iata ce materiale iti sunt necesare:

  • O bucata de carton
  • Hartie de servetel (un singur strat de hartie)
  • Hartie cartonata
  • Creion
  • Foarfeca
  • Ochi mobili
  • Un balon
  • Lipici

Taie o bucata patrata de carton, nu foarte mare, apoi deseneaza conturul unui fluture pe hartia de servetel (asigura-te ca incape pe bucata de carton), decupeaza-l si aseaza-l peste bucata de carton, fara sa il lipesti.

Decupeaza corpul fluturelui dintr-o coala de hartie cartonata si lipeste-l peste fluture si peste carton. Mai lipeste ochisorii mobili, deseneaza-i niste antene si ai obtinut un fluturas nerabdator sa-si ia zborul.

Odata pregatit fluturasul poti da startul experimentului haios. Umfla balonul, freaca-l bine de par, sa se incarce cu electricitate, apoi aproprie balonul de fluture, fara sa-l atingi. Apropie si departeaza balonul cu miscari ritmice si vei vedea ca fluturele incepe sa dea din aripi. Cand vezi ca balonul nu mai atrage aripile fluturelui il poti freca din nou de par, reluand apoi “antrenamentul de zbor”.

Explicatia stiintifica

Atunci cand freci balonul de par, acesta se incarca cu electroni din par, adica cu electricitate statica, negativa. Cand apropii balonul de servetel (incarcat cu electroni pozitivi), forta de atractie dintre balon si servetel va fi atat de puternica incat va face ca aripile fluturelui sa se miste ca si cand ar zbura.

Sursa: iheartcraftythings.com

Iti recomandam si alte experimente cu baloane: 

Trucul balonului timid

Intrecere cu masinute propulsate de baloane

Baloane care se umfla singure


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s