Fiecare pui cu lapticul lui – o campanie pentru nutritia sanatoasa a bebelusului

Asociatia SAMAS, in parteneriat cu Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului lanseaza campania educationala Fiecare pui cu lapticul lui.

Campania este destinata parintilor cu copii cu varsta de sub un an si viitorilor parinti, avand in vedere datele ingrijoratoare referitoare la contextul alaptarii in maternitatile COVID-19, dar si practicile de nutritie in randul parintilor, neadecvate varstei copilului, in cazul in care alaptarea nu este posibila.

Ultimul an, marcat de pandemie, a creat un grad crescut de anxietate in randul mamelor, in special al celor suspecte sau diagnosticate cu COVID-19, alaptarea fiind in majoritatea cazurilor o provocare si mai mare, atunci cand mama este separata de bebelus. Toate aceste provocari contribuie la o scadere a ratei alaptarii exclusive.

Totodata, conform rezultatelor studiului KANTAR TNS din 2020, 24% dintre parintii cu copii mai mici de 6 luni ofera acestora lapte de vaca sau de alta origine animala (capra, magarita, bivolita), nepotrivit pentru bebelus si care le pune in pericol sanatatea.

Substituirea laptelui matern direct cu lapte de origine animala este contraindicata copiilor sub varsta de un an, acestia avand nevoi nutritionale de dezvoltare specifice. Hranirea copilului sub un an cu lapte de vaca sau de alta provenienta animala poate provoca deficiente in aportul de substante nutritive de baza.

Laptele de vaca are un continut prea mare de proteine si sodiu, suprasolicitand rinichii imaturi ai bebelusului si sistemul lui digestiv, si este, in acelasi timp, sarac in minerale si vitamine esentiale pentru bebelus. in plus, excesul de acizi grasi saturati din laptele de vaca, bivolita, magarita sau capra, poate determina pe termen lung aparitia bolilor de inima, a diabetului si obezitatii.

”Am gandit campania Fiecare pui cu lapticul lui pornind de la ideea ca, oricat de mult ne place sa ne alintam copiii cu nume de animalute, puii de om sunt diferiti de cei ai altor specii, fiecare avand nevoi de crestere diferite. Laptele de vaca este potrivit doar pentru vitelusi, cum, de altfel, stim ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru bebelusi. Prin mesajele creative ale campaniei, care au la baza recomandarile expertilor din sanatate, ne dorim sa atragem atentia parintilor asupra faptului ca ceea ce mananca bebelusul lor inca din primii ani de viata este definitoriu pentru sanatatea si dezvoltarea sa ulterioara. De aceea,  ii indemnam sa se asigure ca isi iau informatiile doar de la specialisti si din surse sigure” ꟷ declara Sinziana Ionita Ciurez, directorul executiv al Asociatiei SAMAS.

Campania Fiecare pui cu lapticul lui se va derula timp de o luna pe social media, pe asociatiasamas.ro si pe insmc.ro, unde parintii vor putea citi articole scrise de specialisti si vor regasi informatii despre programul national privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern, conform legii 321/2001.

”Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului promoveaza alaptarea si sustine campania Fiecare pui cu lapticul lui, considerand ca alimentatia corecta a sugarului ofera cadrul nutritional si psiho-emotional necesar dezvoltarii armonioase a sugarului. in aceeasi nota optimista a campaniei, consideram ca un sugar hranit la san va fi sanatos, activ si voios, rezistent la provocarile mediului extern imediate sau indepartate. E important, asadar, ca mamicile sa stie ca fiecare pui trebuie hranit cu laptic de la mama lui”  ꟷ spune Dr. Michaela Nanu, CS GR.I, INSMC.

De asemenea, in cadrul campaniei vor fi organizate si webinarii gratuite dedicate atat parintilor, cat si medicilor de familie, prin intermediul INSMC.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s