Expunerea la soare. Beneficii si riscuri

Fericiti ca suntem la mare, am vrea sa stam cat mai mult pe plaja si in apa. Care sunt riscurile la care ne expunem noi, dar mai ales copiii nostri?

Ce trebuie sa facem pentru a preveni situatii neplacute?
Doamna doctor Genoveva Matei, medic de medicina generala la clinica Victor Babes, ne prezinta beneficiile, dar si riscurile expunerii la soare. 

Interviu cu dr. Genoveva Matei realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”

G: Orice persoana care munceste un an intreg simte nevoia unui concediu si caldura pe care o acumulam in oase vara, ne poarta de grija si iarna. Simtim nevoia sa ne incalzim, sa adunam in fiinta noastra caldura, mai ales odata cu trecerea anilor.

A: Mi se pare foarte interesant acest lucru: corpul uman are nevoie de caldura acumulata, e ca si cum ar fi o baterie descarcata, care isi ia acea energie si caldura solara, atat in cazul copilului, cat si in cazul adultului.

G: In cazul copilului, soarele transforma in pielea lui provitaminele D, in vitamine D cu ajutorul carora ii cresc dintii si intreg organismul devine plin de energie. Oricum, un copil are mult mai multa energie, in comparatie cu un adult.
Lumina soarelui are un efect profund asupra fiintei noastre pentru ca are efect antidepresiv si atunci cand ne insorim, de fapt ne si luminam pe interior foarte mult si nu doar pentru ca suntem in vacanta sau cu familia. O baie de apa, de soare si de zgomote ale naturii sunt profund benefice pentru spiritul nostru, lucru care nu se intampla la un strand.

A: Nu se compara cu sunetul marii, cu nisipul, stancile, fosnetul frunzelor sau cu mirosul marii. Si eu sunt dependenta de mersul la mare. Nimic nu ma relaxeaza si nu ma bucura mai mult decat 10 zile la plaja, intr-un loc linistit. Acum vreau locuri linistite pe cand acum 15 ani preferam zgomotul marii. Pe langa faptul ca are un puternic efect antidepresiv si energizant as vrea sa ne vorbiti putin despre aceasta caldura acumulata.

G: Suntem martorii incalzirii globale a planetei si trebuie sa facem apel la memoria noastra. Nu suntem chiar atat de vechi pe acest Pamant, totusi avem amintiri de acum 30 de ani cand luam vacanta in luna iunie si erau 22 de grade, luna august era „luna lui cuptor” , cand temperatura ajungea la 33 grade si ni se parea foarte cald. Acum am depasit cateva zile de calicula ingrozitoare care ne-au purtat la 36 grade si cred ca vor fi si temperaturi mai mari.
Nu suntem facuti pentru astfel de temperaturi pentru ca avem pielea alba si nu suntem bine adaptati la caldura. Priviti rasa neagra, care traieste in Africa sau indivizii rasei negre, care au corpul mai lung (nu as zice mai subtire pentru ca si ei au probleme de alimentatie dar nici extrema cealalta, in care malnutritia topeste organismul). Pielea lor neagra ii ajuta sa se adapteze altfel iar dimensiunea corpului ajuta la eliminarea mai adecvata a caldurii in exces. Ei nu pierd atat de mult sodiu ca si noi. Acest lucru nu le face bine, pentru ca ei sunt mai predispusi la hipertensiune in comparatie cu noi, deci avem si noi un beneficiu. Sa ne aducem aminte ca atunci cand vrem sa ne innegrim de tot, platim un pret.

A: Ni se cojeste pielea daca vrem sa ne innegrim foarte mult.

G: Pielea imbatraneste iar noi imbatranim odata cu ea. Pielea foarte bronzata devine ridata si se lasa. Va amintiti ca doamnele si domnitele de alta data stateau sub umbrelute si ramaneau mai proaspete, albe, poate putin exagerat de albe.
Ma intreba un parinte despre cremele de corp, cu factor de protectie solara. Cat de mare trebuie sa fie acest factor? De fapt vroia sa ma prinda cu lectia neinvata si chiar m-a prins cu lectia neinvatata. Lotiunea de plaja pe care o dam pe noi se transforma sub influenta razelor de soare. Sunt pro-lotiuni de corp, pro-factor de protectie solara ridicat si unele creme care se sterg atunci cand ne bagam in apa. Le inlocuim dar nu stim care este cea buna si cea mai putin buna dar va transmit aceasta idee, sa incercati sa cautati pe internet care sunt substantele componente. De exemplu, vitamina A este adaugata in compozita cremelor si de la o anumita temperatura se descompune in produsi chimici secundari, care s-ar parea ca au un efect iritativ.

A: Se pare ca inclusiv lotiunile solare pot deveni un dusman al pielii omului.

G: Ce sa facem totusi in situatia asta?

A: Exista situatii in care poti face insolatie, ti se poate face rau, te arde pielea, nu mai ai chef sa iesi la soare, faci febra si nu mai mananci.

G: Ai greata iar insolatia poate duce la convulsii.

A: E aproape un lant de reactii la soare. Toata lumea stie, cum ne-ati spus si dumneavoastra, ca atat pentru copii cat si pentru adulti soarele e extraordinar de benefic pentru ca fixeaza calciul in organism si da energie. Expunerea limitata la soare a adultilor ajuta la insanatosire in cazul persoanelor care sufera de reumatism.
Care sunt insa dezavantajele expunerii la soare?

G: In cazul in care stam prea mult la soare, corpul se incalzeste foarte tare. Sunt persoane carora le place sa bea bere pe plaja insa alcoolul si caldura nu fac bine impreuna. Cei care vor sa se racoreasca, se arunca in piscina, ceea ce este foarte bine dar in mare sau in rau nu este indicat pentru ca s-ar putea sa nu ii mai poata ajuta nimeni. E vorba de un reflex de aparare; exista riscul sa nu mai putem respira, pentru ca pielea este foarte incalzita iar apa este rece.

A: Ce e de facut ca sa nu ni se intample acest lucru?

G: Nu trebuie sa ne aruncam in apa cu toata pielea deodata ci sa intram treptat si sa facem acelasi lucru si cu copiii nostri. Sa ii invatam de mici sa se ude cate putin, in speranta ca isi vor aminti cand mai cresc.

A: E adevarat, iar noi, adultii, avem obligatia de a le aminti.

G: De exemplu, daca suntem intr-o barca, in larg si stim sa inotam atat noi cat si copiii, nu trebuie sa sarim brusc in apa, pentru ca riscam sa nu putem respira. Nu ne vom mai putea ajuta singuri si singura sansa este sa fim scosi din apa.

A: Cred ca e unul dintre cele mai grave lucruri care se pot intampla.

G: Categoric, iti pierzi viata in mod garantat.

A: Insolatia are diverse grade? Se manifesta doar prin acea durere de cap si lipsa poftei de mancare?

G: Si prin usoara greata. Insolatia mai grava produce febra foarte mare, intepenirea cefei si semne de meningita. Atunci nu puteti face decat sa incercati sa coborati temperatura corpului, racorindu-l cu prosoape ude, schimbate des si cu dusuri care nu trebuie sa fie reci, ci caldute. Sunt indicate bauturi mai reci si apoi putin mai calde. Un antitermic face bine, de exemplu paracetamolul, care e la mana oricui. Mai sunt remedii homeopate. Apisul de exemplu, este indicat in cazul edemelor solare si intepaturilor de insecte. Poate fi sub forma de unguent sau de granule.

A: As vrea sa ne intoarcem la cazurile mai usoare pentru ca in general, atunci cand merg in vacanta, parintii si copiii patesc rar lucruri grave. Eu am un membru in familie care face in fiecare vara insolatie, desi sta sub umbrela. Nu face exces de soare pentru ca nu poate sa reziste prea mult la soare. Are pielea deschisa si pe el soarele nu il inegreste ci il inroseste si il arde. Oricat s-ar feri, ar insemna sa stea mai mult in casa. Exista si insolatii usoare. In cazul insolatiilor usoare si al arsurilor, ce e de facut?

G: In acest caz recomand dusuri caldute si iaurt, eventual de la frigider.

A: Deci trebuie sa mancam iaurt?

G: Sa mancam dar si sa dam pe corp. Mai este lavanda dar ea ar trebui diluata in apa si inmuiata prosoape si puse pe noi; ar mai atenua aceea senzatie dar nu stiu ceva mai bun decat iaurtul. Poate sunt prea traditionala dar pielea incinsa se racoreste bine cu iaurt.

A: Exista si apa termala sub forma de spray.

G: Da, este foarte buna sugestia. Este indicat sa o puneti la frigider si apoi sa va dati cu ea sau puteti face un spray cu apa minerala, in care sa puneti picaturi de lavanda.

A: In cazul in care copilul are temperatura de peste 37 grade Celsius, este necesar sa ia un antitermic?

G: Nu mi se pare o febra care sa justifice antitermice, poate sa-l racoriti oferindu-i ceva rece sau o inghetata.

A: In cazul in care exista acea senzatie de greata si se mai si strica la stomac, e necesar sa tinem cont de celebrele supe de orez si morcovi si sa avem grija de alimentatie sau lucrurile trec de la sine?

G: Trebuie sa fie lasat in pace. Conteaza foarte mult hidratarea cu sucuri de fructe sau cu suc de morcovi, care aduce electroliti, nu e acid si nu ar avea o eventuala diare. Sucul de morcovi la copiii constipati ajuta mult dar in caz de insolatie, un suc de morcovi e ca o masca.

A: In concluzie noi, parintii, trebuie sa fim atenti la tipul si compozitia lotiunii de soare pe care o cumparam si sa nu intram brusc in apa cand afara este foarte cald pentru ca putem face un stop respirator. Este indicat ca in caz de insolatie, sa consumam inghetata si sucuri naturale de fructe sau de morcov, sa folosim iaurt daca avem arsuri solare, sa facem dusuri caldute si sa nu stam la soare in zilele toride, mai ales intre orele 11.30 -16:30.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s