Experiment simplu pentru copii: stafidele dansatoare

Daca te-ai plictisit sa privesti fulgii de nea dansand si vrei sa-ti distragi atentia de la iarna care nu mai vrea sa plece iti propunem un nou experiment simplu pentru copii: stafidele dansatoare. E super usor de pregatit, distractiv si nepericulos – singurul „risc” e sa-ti manance copilul stafidele inainte sa incepi experimentul.

Materiale necesare:

  • stafide
  • apa minerala carbogazoasa
  • un pahar

Ce ai de facut:

Umple paharul cu apa si da-le drumul in apa catorva stafide. La inceput, acestea se vor duce pe fundul paharului, dar in cateva secunde se vor ridica la suprafata si vor incepe sa „danseze” prin apa timp de cateva minute. Poti chiar sa dai drumul la muzica si sa dansezi impreuna cu cel mic in timp ce va amuzati de dansul stafidelor in apa minerala.

Explicatia stiintifica: 

Bulele de dioxid de carbon sunt responsabile pentru dansul stafidelor in pahar. Datorita aspectului neregulat al stafidelor, bulele de dioxid de carbon se ataseaza foarte usor de acestea, sporindu-le volumul si reducandu-le densitatea. Altfel spus, stafidele devin foarte usoare si se ridica la suprafata apei – bulele actioneaza ca niste veste de salvare. Cand ajung insa la suprafata, bulele de dioxid se sparg la contactul cu aer, astfel ca stafidele isi pierd vesta de salvare, isi recapata densitatea si se scufunda din nou in apa, unde le vor lua la dans alte bule de dioxid de carbon.

Iata si o varianta video a acestui experiment:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s