Experiment de iarna: fulgi de zapada efervescenti

Iarna e o buna sursa de inspiratie pentru tot felul de proiecte creative de incercat in familie. Poti face, de exemplu, impreuna cu cel mic, oameni de zapada din dischete demachiante sau din cartibufnite de zapada din bucati de hartie, fulgi de zapada din bete de inghetata si chiar fulgi de zapada cusuti pe farfurii.

De asemenea, daca ai un copil caruia ii plac experimentele puteti incerca sa faceti impreuna fulgi de cristal, sa preparati zapada artificiala sau sa faceti sa ninga intr-o punga.

Un alt experiment de iarna simplu si amuzant implica fulgi de zapada efervescenti! Este foarte usor de realizat, nu-ti solicita multa pregatire, iar copilul tau se poate implica in toate etapele experimentului, invatand prin joaca despre reactii chimice.

Materiale necesare: 

  • bicarbonat de sodiu
  • otet
  • forme de gheata (sau de briose) – cu model de fulgi de nea sau cu alte modele)
  • apa
  • o tava intinsa sau o cutie de plastic usor adanca
  • un bidon de plastic (0,5 litri sau mai mic) + un cutit sau alt instrument ascutit cu care sa-i faci o gaura in capac
  • optional: manusi de unica folosinta

Ce ai de facut:

Invita-l pe copil sa-si puna manusile de om de stiinta si sa pregateasca amestecul pentru fulgii efervescenti: se toarna bicarbonat de sodiu in fiecare forma (de gheata sau de briose), apoi foarte putina apa, pana se transforma amestecul intr-o pasta groasa. Nu e obligatoriu sa ai forme cu model de fulgi de nea, poti folosi orice fel de model.

 

Pune formele la congelator si lasa-le cateva ore, pana ingheata amestecul de bicarbonat.

Intre timp foloseste (tu, nu copilul) un cutit sau orice alt instrument ascutit ca sa faci o mica gaura in capacul sticlei de plastic. Poti inlocui bidonul cu o pipeta. Afla mai jos la ce-ti va folosi in acest experiment.

Rastoarna cu grija „fulgii de zapada” din forme intr-o tava, apoi umple bidonul sau pipeta cu otet si invita-l pe cel mic sa picure otet peste formele din bicarbonat inghetat.

Ce se intampla?

„Fulgii” se vor topi sfaraind precum pastilele efervescente, ca urmare a reactiei chimice dintre bicarbonat si otet.

Poti folosi aceste doua ingrediente magice si in alte experimente impresionante:

Vulcan care erupe 

Potiune curcubeu pentru magicieni

Un vulcan colorat intr-o lamaie

Sursa: www.icanteachmychild.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s