Exersarea vocabularului cu Scrabble

Jocul in care castigi puncte pentru un lexic cat mai bogat, Scrabble, nu numai ca este distractiv pentru toata familia, dar contribuie si la dezvoltarea copilului.

Tradus in peste 30 de limbi, jocul de cuvinte Scrabble poate fi o provocare pentru toti membrii familiei.

Scopul jocului este de a forma cuvinte pe o tabla patrata, impartita pe o grila de 15×15 patratele. Pentru cuvinte, jucatorii au la dispozitie 100 de jetoane (98 inscrise cu litere, ce au punctaje diferite de la 1 la 10, si 2 jokeri – ce nu aduc puncte, dar pot inlocui orice litera).

Fiecare jucator incepe cu 7 jetoane. Primul jucator porneste din mijloc, cu un cuvant de minim doua litere. Urmatorul jucator trebuie sa se foloseasca de una dintre literele din acel cuvant si tot asa. In plus, exista o multime de moduri prin care iti poti mari scorul de-a lungul jocului (de exemplu, daca nimeresti pe o casuta speciala, de triplare a valorii cuvantului).

Dar, cand ne jucam cu cei mici, scopul nu este atat castigarea jocului, ci experienta in sine, in familie. Iar copiii obtin o multime de beneficii in urma unui joc de Scrabble.

  • Dezvoltarea vocabularului

Cel mai evident avantaj este ca cei mici invata cuvinte noi – cum se scriu, ce inseamna. Copilul tau va retine intotdeauna ceva mai usor prin joc. Primele dati cand veti juca Scrabble impreuna, cuvintele sale vor fi mici, simple. Insa, pe parcurs, vei observa cum va cauta sa invete noi cuvinte, pentru un scor mai bun. De asemenea, cand vei juca un cuvant lung si complicat, micutul tau va fi curios sa stie ce inseamna si va absorbi noua informatie ca un buretel.

  • Sporirea creativitatii

Cand primeste primele 7 jetoane, cu vocale si consoane amestecate, copilul tau va fi nevoit sa isi exerseze creativitatea pentru a forma un cuvant. De asemenea, trebuie sa isi dea seama cum sa lege cuvantul sau de cele ale celorlalti jucatori si cum sa se foloseasca de bonusurile de pe tabla de joc. De aceea, Scrabble reprezinta o metoda distractiva de crestere a capacitatii de rezolvare a problemelor, intr-un mod inventiv.

  • Dezvoltarea abilitatilor matematice

Matematica intr-un joc de cuvinte? Ei bine, cineva trebuie sa tina scorul, nu? Lasa-ti copilul sa fie el acea persoana. In Scrabble, literele ce formeaza un cuvant au fiecare o valoare diferita. Micutul tau va trebui sa adune fiecare valoare pentru a afla punctajul cuvantului. Apoi, cum ziceam, pe tabla de joc exista casute speciale, ce pot dubla sau tripla valoarea unei litere sau a unui cuvant. Asadar, copilul tau isi va lucra si tabla inmultirii.

Asadar, ce zici de un joc de Scrabble?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: journaldugeek.com


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s