Copilul tau isi spune punctul de vedere?

Chiar si copilul tau are nevoie sa isi spuna punctul de vedere. Adesea, insa, nu are loc de parinti. Iata ce poti face.

Nevoia de a exercita o influenta este a sasea dintre nevoile relationale, descrise de Jacques Salomé, creatorul Metodei ESPERE®. Inseamna sa lasi o amprenta personala mediului, relatiilor, vietii tale. Sa folosesti ceea ce stii, esti si poti pentru a influenta realitatea.

Sa iti spui punctul de vedere intr-o decizie care te priveste. Sa fii creativ si sa construiesti o solutie inovativa. Sau sa dai idei legate de urmatoarea destinatie de vacanta. Sa asezi lucrurile din camera asa cum ti se pare tie bine.

Pentru ca de multe ori se intampla sa nu exerciti o influenta. Lasi deciziile sa fie luate pentru tine. Nu cauti modurile prin care sa schimbi ce nu merge in viata ta. Pe scurt, nu iti spui punctul de vedere. Si iti ramane doar sa te plangi. Lasi viata ta sa functioneze automat, ca o banda de productie. Apoi te intrebi de ce nu mai vezi sensul.

Iti propun un prim pas: acela de a vedea ce vrei sa schimbi in viata ta. Apoi, cauta feluri de a reusi schimbarea.

24.Nevoia de a exercita o inflluenta

Ofera-i si copilului tau sansa de a exercita o influenta. Primeste ceea ce vine de la el. Pot fi gesturi, emotii, idei, dorinte sau nevoi. Chiar si disponibilitatea lui de a te ajuta:

  • „Vreau sa sterg si eu praful, mami.”
  • „Tati, vreau si eu sa te ajut sa asamblezi masuta.”

Pentru ca, uneori, tu decizi totul pentru el. Crezi ca stii cel mai bine cum „trebuie” facute lucrurile. Cum sa se joace, cat sa stea la baie.

De exemplu: „Trebuie” sa manance tot. Pentru ca ai consultat piramida nutritionala si ai intocmit meniul perfect. Nu conteaza ca nu ii e foame acum. Efectul asupra copilului? Pe masura ce creste, se va revolta impotriva prea multor interdictii. Si isi va manifesta influenta distructiv sau auto-distructiv. Nu mai vrea sa manance deloc, asa, ca protest.

Ofera-i ocazia sa participe la unele dintre deciziile care il privesc si sa isi spuna punctul de vedere:

  • decorul camerei;
  • asezarea jucariilor;
  • sa aleaga din 3 bluze cu care sa se imbrace;
  • sa coloreze fetele mov daca asa are chef azi.

Asa il vei stimula sa fie responsabil cu viata lui. In loc sa te grabesti sa il ajuti: „Lasa ca face mama.” Mai degraba lasa-l sa incerce el. Asteapta sa iti ceara ajutorul. Asigura-te doar ca ce vrea este ne-periculos. Facand astfel, atunci cand va intalni provocari va avea incredere ca le poate depasi.

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s