Elisabeta Lipa – Performanta ca stil de viata

Multipla campioana olimpica, Elisabeta Lipa, vorbeste despre importanta sportului, ca hobby sau de performanta, in viata oricarui copil.

Performanta este un concept greu de atins, ce necesita multa munca, dedicatie continua si, mai ales pasiune.

„Nu am fost niciodata cea mai puternica sportiva din lotul de canotaj, insa am compensat prin ambitie, determinare, asprime cu mine insami, dorinta de a fi cea mai buna din tara si din lume”, spune Elisabeta Lipa, presedinte al Clubului Sportiv Dinamo si al Federatiei Romane de Canotaj, castigatoare a cinci medalii de aur la Jocurile Olimpice.

Campioana mondiala povesteste despre cum a descoperit sportul in copilarie si prezinta viziunile sale asupra unui stil de viata sanatos.

O.A.: Sunteti un model extraordinar pentru o viata sanatoasa traita prin sport, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Ce sfaturi le-ati da cititorilor nostri, pentru a urma un stil de viata sanatos?

Elisabeta Lipa: Eu cred ca un mod de viata sanatos se bazeaza in primul rand pe echilibru. Si nu ma refer doar la alimentatie, ci si la activitatile fizice si chiar profesionale.

Un stil de viata sanatos nu inseamna o agenda plina de restrictii. Este adevarat, trebuie sa fim atenti la ce si cat mancam, dar nu cred ca trebuie sa renuntam la alimentele care ne plac doar pentru ca unii spun ca ar fi neindicate.

Intr-un stil de viata sanatos, activitatea fizica este esentiala. Ca fosta sportiva de performanta, ii indemn pe cei care ard caloriile sa o faca moderat, in functie de varsta si de aptitudini.

O.A.: De cand v-ati dat seama ca sportul este inclinatia pe care vreti sa o urmati? Cum ati inceput sa lucrati pentru a atinge performanta? Cum v-au sustinut parintii?

Elisabeta Lipa: Aptitudini sportive am avut de mica. Tin minte ca ma jucam toata ziua in satul unde am crescut, in special cu baietii, si nu cred ca era cineva care sa ma intreaca.

Abia dupa ce am fost selectata pentru canotaj si am plecat la Bucuresti am devenit constienta ca sportul este domeniul care ma reprezinta cel mai bine. Din acel moment, totul a decurs firesc. Am intrat intr-un sistem extrem de bine pus la punct, cu oameni profesionisti, unde mi-am putut pune in valoare calitatile.

Parintii m-au sustinut mereu si sunt si acum alaturi de mine. Ei au avut un rol esential in drumul pe care l-am avut in viata pentru ca m-au lasat sa plec la 16 ani la Bucuresti. Daca s-ar fi opus, poate ca acum as fi fost o simpla educatoare de scoala.

O.A.: De la ce varsta credeti ca este bine pentru un copil sa inceapa antrenamentul de performanta, in orice domeniu?

Elisabeta Lipa: Daca vorbim de antrenamentul de performanta, atunci cred ca trebuie sa ne raportam la specificul fiecarui sport. La gimnastica se incepe foarte devreme, la cinci-sase ani, la canotaj mult mai tarziu.

Pentru educatia copilului si o crestere a lui armonioasa, eu cred ca trebuie obisnuit de mic cu activitatile fizice, pentru a fi pregatit atunci cand opteaza pentru un sport de performanta.

O.A.: De ce are nevoie un copil pentru a atinge un nivel de performanta (fizic, psihic si material)?

Elisabeta Lipa: La marea performanta pot ajunge doar acei sportivi care dau dovada de un cumul de calitati.

Cele fizice sunt importante, dar nu cred ca primeaza intotdeauna. De pilda, eu nu am fost niciodata cea mai puternica sportiva din lotul de canotaj, insa am compensat prin ambitie, determinare, asprime cu mine insami, dorinta de a fi cea mai buna din tara si din lume.

Un psihic puternic, care este o calitate nativa, controleaza si imbunatateste parametrii fizici. Invers nu prea se poate.

In ce priveste partea materiala, exceptand doua-trei discipline sportive, cum este de pilda tenisul, nu consider ca influenteaza in mod esential traiectoria unui sportiv.

O.A.: Este suficienta doar dorinta de performanta? Au fost momente sau domenii in care ati spus „nu pot”?

Elisabeta Lipa: Expresia „nu pot” nu m-a reprezentat nici ca sportiva, nici ca presedinte al Clubului Sportiv Dinamo sau al Federatiei Romane de Canotaj. Daca mi-am propus ceva, am realizat.

Nu este de ajuns doar dorinta de performanta. Asa cum am precizat mai sus, e nevoie de mai multi factori, inclusiv de un sistem care sa te ajute sa performezi.

O.A.: Chiar daca nu vorbim de performanta, ce i-ati sfatui pe parinti sa faca pentru a pastra sportul atat in viata lor, cat si in viata copiilor?

Elisabeta Lipa: Sa puna activitatile fizice pe lista de prioritati. Sportul trebuie sa fie o constanta in viata fiecarei familii, pentru ca educa, uneste si contribuie la sanatatea membrilor ei. Un copil obisnuit de mic cu exercitiile fizice va fi un adult activ, plin de energie, capabil sa faca fata problemelor vietii.

O.A.: Cum a fost momentul in care ati devenit mamica? Cum ati reusit sa impacati cariera sportiva cu noul rol, cel de mama? Cum v-ati impartit timpul, mai ales in conditiile in care, tot ati participat (si ati castigat) la Jocurile Olimpice?

Elisabeta Lipa: Niciun moment din cariera mea sportiva, oricat de intens a fost ca traire, nu s-a comparat cu clipa in care l-am nascut pe Dragos. Este un sentiment unic, pe care il poate intelege doar o mama.

Cariera sportiva am putut sa o continui pentru ca am avut norocul sa am un sot care m-a inteles si m-a sprijinit permanent. Va asigur insa ca nu mi-a fost usor sa stau in cantonament si sa nu fiu alaturi de fiul meu in fiecare zi.

O.A.: De ce va este cel mai dor din cariera sportiva?

Elisabeta Lipa: De atmosfera din lot si de momentele acelea superbe de la festivitatea de premiere cand ti se canta imnul national. Si acum mi se umezesc ochii cand revad imagini de la ultimul meu titlu olimpic, cucerit la Atena, in anul 2004.

O.A.: Iar acum? Are Dragos acelasi vis ca mama sa? Si-a gasit o „menire”? Cum il sustineti sa si-o urmeze?

Elisabeta Lipa: Dragos este acum un barbat in toata firea. Ma uit la el si nu-mi vine sa cred cat de repede a trecut timpul. Este mai inalt decat mine si decat tatal lui si are o personalitate bine conturata. Face sport zilnic, dar nu pot sa spun ca si-a gasit o menire in acest domeniu de activitate. Invata bine, este elev la Colegiul German Goethe si vrea sa razbeasca in viata pe fortele proprii. Noi suntem alaturi de el indiferent de drumul pe care va merge in viata.

Autor interviu: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto:


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s