Efectele toxice provocate de resentimente

In momentul in care simti ca ti s-a facut o nedreptate sau ai o antipatie fata de cineva, apar resentimente. Dar iata de ce este mai bine sa scapi de ele, decat sa iti creezi un mediu toxic.

Eu am un temperament coleric, ceea ce inseamna ca ma enervez destul de repede. Nu numai atat, dar si pastrez sentimentele negative pentru o perioada lunga de vreme. Si uite asa se creeaza resentimente.

Sunt multe motive pentru care ne enervam, de la despartiri la probleme financiare la persoane care nu se ridica la standardele noastre etc. Merita insa oare sa ne consumam pentru ele, sa purtam in noi ranchiuna sau sa avem resentimente?

Potrivit studiilor, resentimentele sunt toxice, in adevaratul sens al cuvantului.

Furia este o metoda prin care organismul se apara de amenintarile exterioare – o cantitate mare de energie este raspandita in corp, pulsul si tensiunea cresc si devenim tensionati.

In momentul in care persoana nervoasa nu revine la starea initiala, adica pastreaza resentimente, exista consecinte fiziologice destul de grave – sistemul imunitar este slabit, tensiunea creste, iar riscul unui atac de cord este mai mare.

Ce poti face pentru a scapa de resentimente?

Cu toate acestea, furia face parte din paleta de sentimente a oricui si vor fi momente in care iti vei pierde calmul.

In aceste cazuri, decat sa izbucnesti sau sa tii in tine emotiile negative, cel mai indicat este sa iti comunici sentimentele. Da-ti voie sa simti ceea ce simti si discuta sau scrie despre ce se petrece in sufletul tau.

De cele mai multe ori, prin furie mascam o dezamagire, o nevoie sau o durere interioara. Poti tine un jurnal, poti vorbi cu un prieten apropiat sau poti cauta ajutorul unui terapeut.

Apoi, analizeaza evenimentele care au dus la enervarea ta. Poate ca, prin resentimente, ajungi sa hiperbolizezi o intamplare mult mai neinsemnata decat o faci sa para.

In ultimul rand, invata sa ierti. Scrie o scrisoare prin care ierti persoana care te-a ranit (chiar daca nu o trimiti). Este o metoda foarte buna de a te descarca, fara a tine resentimente in tine.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s