Educatie fara bullying: Daca-i arati ca te-a afectat, il faci mai puternic

Invatarea se produce doar intr-un mediu armonios. E timpul ca toti sa contribuim la asta, pentru a putea creste generatii de copii echilibrati, ne indeamna Gabriela Maalouf.

Urmareste emisiunea „Educatie fara bullying” si afla solutiile de prevenire a bullying-ului oferite de Gabriela Maalouf, psiholog scolar cu experienta de peste 10 ani in lucrul cu copiii.

Fie ca este vorba de scoala fizica sau on-line, violenta nu are ce cauta in procesul de educatie. E important ca adultii sa-i sprijine pe copiii implicati in situatii de bullying, constientizand cauzele care duc la acest fenomen si contribuind la crearea unui cadru armonios in mediul educational.

Vedem frecvent cum isi fac loc in dinamica scolara anumite cuvinte neplacute pe care copiii si le adreseaza unii altora, fie ca sunt jigniri, amenintari sau porecle. E bine ca acei copii implicati in astfel de incidente sa stie ce pot face pentru ca situatia sa nu escaladeze inspre bullying sau cyberbullying.

Evident ca, atunci cand e confruntat cu un incident de bullying, copilul ar trebui sa spuna „Stop! Cuvintele tale ma ranesc!”, iar apoi sa ceara ajutorul unui adult de incredere, fie ca este parinte, profesor sau consilier.

Alaturi de un adult de incredere copilul se va simti in siguranta, isi va putea descarca emotiile si va gasi sprijin pentru ca astfel de situatii sa nu se mai repete. Iar in cazul in care se repeta, va sti ce are de facut.

Atunci cand un copil este implicat intr-un incident de bullying e important sa aiba suficienta incredere in el insusi, pentru a-i spune celui care a folosit cuvinte nepotrivite sa se opreasca. De cele mai multe ori, insa, copiii se simt intimidati, iar cel care jigneste asteapta tocmai o astfel de reactie.

Afla de la Gabriela Maalouf de ce „daca ii arati ca situatia te-a afectat, il faci pe celalalt mai puternic”:  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s