Educatia financiara si antreprenoriala pentru copii prin proiectul VERTIK Junior

Romania ocupa ultimul loc in Europa in privinta intelegerii notiunilor financiare. Asumandu-si responsabilitatea de a indrepta aceasta situatie, grupul de initiativa in politici publice VERTIK pentru Viitor si Kidprenor, un program de educatie antreprenoriala si financiara pentru copiii din Romania, lanseaza proiectul VERTIK Junior.

Proiectul le ofera copiilor posibilitatea de a invata, intr-o maniera distractiva, adaptata varstei, notiuni financiare de baza, precum si notiuni privind pasii necesari in lansarea unei afaceri pe cont propriu.

Principala sursa de educaţie financiara a tinerilor din Romania ramane familia, intr-o proportie de 95%, in timp ce scoala reprezinta doar 9%, conform unui studiu al unei banci comerciale derulat in urma cu cativa ani.

In plus, doar una din trei familii economiseste pentru copiii lor, iar jumatate din cei chestionati intentionau sa economiseasca. Sistemul educational ar trebui sa includa un plan eficient de indrumare si invatare practica pentru copii.

10 copii, 10 burse, 10 afaceri

VERTIK Junior isi doreste sa gaseasca 10 copii cu initiativa, 5 fete si 5 baieti cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani, care sa ia parte, ca bursieri, la „primul curs de afaceri” din viata lor, in cadrul Academiei Kidprenor.

Etapele proiectului „VERTIK Junior” se deruleaza astfel:

  • 2 martie – 15 martie – campanie nationala de selectie prin intermediul vertik.ro/junior. Aplicatiile constau in incarcarea unui video de prezentare a copilului, cu durata maxima de un minut, si a unui text cu recomandarea parintelui;
  • 16 martie – 31 martie – evaluarea si selectia aplicatiilor;
  • 1 aprilie – 27 iunie – Derularea activitatilor Kidprenor: ora Kidprenor, 60 minute saptamanal.

Cei 10 bursieri vor primi Cartea Kidprenor, Cartea digitala „Antreprenori mici cu idei mari”, in romana si engleza, si vor avea acces timp de trei luni la Academia Kidprenor, partenerul educational al proiectului.

Cei mici vor invata care sunt pasii unui pentru a trece de la idee la fapte, de ce calitati are nevoie, cum le poate cultiva pentru a deveni o persoana de succes, atat in viata, cat si pentru prima afacere, ce presupune munca in echipa, ce inseamna etica si cum poti investi in visul tau.

Pe langa competentele antreprenoriale, copiii isi vor cultiva stima si increderea in sine, vor intelege ca un esec nu este un capat de drum si ca pentru orice dificultate exista cel putin o rezolvare. Micii antreprenori vor avea parte saptamanal de o intalnire online, interactiva, cu unul dintre Kidmentorii proiectului, in cadrul careia vor colabora la fiecare idee in parte.

In plus, la final, VERTIK va organiza o dezbatere publica, pentru a discuta solutii de acces la educatie financiara si antreprenoriala din copilarie.

„Spiritul antreprenorial si educatia antreprenoriala nu sunt integrate de sistemul nostru educational, fie sunt abordate intr-o maniera stufoasa si teoretica, fara experienta practica. Este necesara o regandire a abordarii si implicarea tuturor partilor interesate. Cum putem face din nou tara asta suportabila pentru generatiile viitoare? Traim de pe o zi pe alta, de la o criza la alta. Fara o educatie care sa puna accentul pe invatarea practica, fara o societate bazata pe valori si principii solide, generatiile urmatoare nu vor face decat sa asiste pasiv la degradarea sociala. Prin actiunile VERTIK vrem sa prevenim acest lucru. Vrem sa sustinem initiativa inca de la cele mai mici varste, constienti fiind de potentialul infinit pe care il au copiii nostri.’’ declara Daniela Serban, Initiator si Presedinte VERTIK pentru Viitor.

 

Mai multe detalii despre proiect se gasesc pe vertik.ro/junior.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s