Dr. Octav Ginghina: Sportul scade riscul de cancer

Dr. Octav Ginghina: Sportul scade riscul de cancer

In emisiunea Happy Music cu Ruxandra si Marius, am avut un invitat foarte special. Dr. Octav Ginghina, medic primar, specializat in chirurgie oncologica, ne-a vorbit despre cum isi gaseste timp pentru familie si pasiuni si despre cat de important este sportul pentru un stil de viata sanatos.

Octav Ginghina nu se lasa definit doar prin munca de chirurg, ocupandu-si fiecare moment liber cu activitati care sa il implineasca, de la timp petrecut alaturi de cei doi baieti ai sai, pana la intalnirile saptamanale cu echipa sa de rugbi si pana la sustinerea unui club sportiv pentru copii.

Ca urmare a unui program atat de incarcat, el nu considera ca fericirea sta in a gasi echilibrul, ci tocmai in a-l cauta si in a-si ajusta drumul pana acolo.

Cum ritmul vietii de chirurg este foarte accelerat si chiar extenuant, Octav Ginghina ne povesteste si cum isi incarca bateriile. Iar metoda sa este simpla: practicand rugbi. Sunt zile in care petrece si mai bine de 12 ore in sala de operatii, asa ca pentru el este foarte important sa fie intr-o stare fizica buna.

„Unul dintre principalele lucruri care previn cancerul si majoritatea tumorilor neoplazice este sportul”, explica el. „Sunt studii pe loturi imense de populatie, care arata scaderea riscului de aparitie, dar arata si la pacientii care deja, din pacate, au aceasta boala teribila o evolutie mult mai buna la cei care fac miscare.”

Mai multe despre beneficiile sportului pentru un stil de viata sanatos si, mai ales, despre avantajele unui sport ca rugbi, ne spune dr. Octav Ginghina acum, in podcastul de mai jos.

Octav Ginghina si rugbiul pentru copii

Octav Ginghina nu pastreaza placerea sportului doar pentru el si doreste sa ii incurajeze si pe cei mai mici dintre noi sa se apuce de o activitate fizica. De aceea, din 2013, sustine Rugby Club Antonio Jr., unde copiii din toate mediile sociale au ocazia sa intre in contact cu un sport de echipa, de alergat si de indragit.

Contrar a ceea ce se crede, rugbiul nu este un sport violent. Copiii incep sa joace cu versiuni mult mai usoare decat la rugbi profesonist, cum ar fi Rugby Touch si Rugby Tag. Cel mai important pentru copii este ca, in rugbi, trebuie sa lucrezi in echipa pentru a obtine rezultate.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s