Dr Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, despre coronavirus

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase, a explicat ce stie pana acum despre noul coronavirus si cum ne putem apara

Italia a devenit tara europeana cu cele mai multe cazuri de coronavirus. Numarul persoanelor infectate a ajuns, pana la aceasta ora, la 229, in timp ce numarul deceselor cauzate de coronavirus in Italia a ajuns, luni seara, la 7. Din primele informatii, persoanele care au decedat au varste cuprinse intre 62 si 88 de ani.

In ultimele 48 de ore, autoritatile din Italia au luat masuri dure pentru a preveni raspandirea coronavirusului. In unele orase au fost inchise scoli, restaurante si cafenele, iar celebrul Carnaval de la Venetia a fost anulat.

De asemenea, potrivit hotnews.ro, statele vecine au inceput sa ia masuri de preventie, Austria luand hotararea sa suspende calatoriile cu trenul, pentru cateva ore, din cauza unor suspiciuni privind infectarea a doi pasageri.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel mai recent bilant al epidemiei de Covid-19 (Coronavirus) arata 77.262 de cazuri de infectare si 2.595 de decese la nivel global.

La acest moment, in Romania, nu sunt inregistrate cazuri de persoane infectate cu noul tip de virus, insa este important sa cunoastem cateva reguli pentru evitarea raspandirii acestuia.

Simona Dragomir, realizatoarea emisiunii de sanatate „Traieste Sanatos cu Simona„, a  stat de vorba cu Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals“ din Bucuresti, despre noul coronavirus si cum ne putem apara.

„Abordarea cea mai corecta este sa nu intram in panica, dar sa fim foarte atenti si vigilenti, pentru ca, intr-adevar, lucrurile sunt imprevizibile. Ce trebuie spus este ca (virusul COVID-19) nu este un virus ucigas. Practic, cazurile severe care duc, din pacate, la deces inseamna 5% din toate cazurile.

Masurile pe care trebuie sa le luam sunt indemana oricui: spalatul mainilor cu apa si sapun timp 20 de secunde, de fiecare data cand este nevoie, adica dupa folosirea toaletei, inainte de a manca, in momentul in care atingem suprafete contaminate. In al doilea rand, sigur ca masca de protectie este utila, dar nu este indispensabila si nu este singura (care ne poate proteja). Daca nu se mai gasesc masti in farmacii, putem folosi batiste de unica folosinta si sa incercam ca atunci cand tusim sau stranutam sa ne acoperim nasul si gura cu pliul cotului.

Apoi, foarte important e sa evitam aglomerarile umane: mall-urile, cinematografele, mijloace de transport in comun si camerele de garda. La camera de garda ajungem atunci cand chiar avem nevoie si in momentul in care am trecut prin filtrul medicului de familie.”, explica Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infectioase.

Asculta mai jos intregul interviu cu Dr. Adrian Marinescu:

De asemenea, Departamentul pentru Situatii de Urgenta ofera raspunsuri pentru cele mai frecvente intrebari puse specialistilor despre coronavirus si prezinta, printr-o infografie, masurile de autoprotectie in contexul prevenirii imbolnavirii cu noul coronavirus.

Evolutia epidemiei cu coronavirus poate fi urmarita LIVE cu ajutorul unei harti interactive realizate de Centrul pentru Stiinta si Ingineria Sistemelor din cadrul Universitatii John Hopkins.

Aici sunt afisate in timp real statistici despre numarul deceselor provocate de coronavirus, precum si cazurile confirmate, din toata lumea.

Vezi harta AICI.

Autor articol: Bianca Geica, redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s