Diete speciale, gatite prin joc pentru copiii cu boli inflamatorii intestinale

Luna aceasta a debutat o serie de evenimente gastronomice si de socializare organizate pentru copiii cu boli inflamatorii intestinale si parintii acestora, la initiativa dnei Dr Iulia Tincu, gastroenterolog pediatru, a Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania (ASPIIR) si a multor voluntari medici rezidenti si studenti in medicina.

Organizatorii proiectului isi propun sa marcheze un moment de creștere a gradului de conștientizare și educare cu privire la bolile inflamatorii intestinale la varsta copilariei, astfel încât cei cu afectiuni precum boala Crohn și colita ulcerativa să nu fie nevoiți să facă față singuri acestor provocări.

Creșterea gradului de conștientizare ajută la combaterea stigmatelor din jurul bolilor inflamatorii intestinale, deschizând o punte de dialog extra-spital intre profesionisti si pacienti, prin abordarea provocărilor pe care acestia le infrunta.

Potrivit initiatorilor proiectului, exista deja o traditie a acestor intalniri prin activitatea sustinuta a Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din Romania, in randul pacientilor adulti, iar prin aceasta prima manifestare ne dorim focusarea in jurul problemelor copiilor cu aceste afectiuni.

Intitulat “Joaca de-a gatitul?”, proiectul a debutat pe 4 noiembrie sub forma unui mini cooking workshop – primul astfel de eveniment din Romania dedicat copiilor diagnosticati cu boala Crohn, colita ulcerativa, boala Celiaca, intoleranta la proteina din laptele de vaca, intoleranta la lactoza, precum si parintilor acestora.

Organizatorii si-au propus, prin acest eveniment, sa cultive increderea, puterea si deschiderea micilor pacienti catre o abordare mai prietenoasa asupra regimului impus de boala, reusind sa faca acest lucru implicand copiii in prepararea unor retete potrivite, sub bagheta magica a unui chef bucatar carismatic – Nicolae Tand -, care le-a aratat copiilor cat de fun poate sa fie sa gatesti sanatos chiar daca ai reatrictii alimentare.

In organizarea si desfasurarea evenimentului s-au implicat medici ai Sectiei Pediatrie 2 – Gastroenterologie, ai Spitalului clinic de copii “Victor Gomoiu”, condusa de dr. Iulia Tincu, precum și membri ai ASPIIR – Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Sunt patologii cronice, severe cauzate de inflamatia cronica de la nivelul tractului intestinal ceea ce duce la distrugerea acestuia ducand la numeroase tulburari nutritionale, metabolice si digestive. Cauza acestor patologii nu este cunoscuta, dar atat predispozitia genetica, sistemul imunitar, factorii de mediu si alimentatia au un rol important in aparitia acestei boli.

Pacientii diagnosticati cu boli inflamatorii intestinale au nevoie de un regim alimentar extrem de atent intocmit, care sa cuprinda alimente de calitate, preparate adecvat. Un astfel de regim, pentru unii din ei inseamna excluderea glutenului, a produselor lactate, a legumelor crude si cu siguranta pentru toti
excluderea alimentelor procesate, preambalate si conservate.

O alimentatie echilibrata, retete usor de preparat si care sa respecte indicatiile medicale sunt calea catre succesul unei vieti cat mai aproape de ceea ce numim normalitate in cazul acestor pacienti mici.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s