De la ce varsta putem incepe educatia sexuala la copii

De la ce varsta putem incepe educatia sexuala a copiilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca educatia sexuala la copii sa inceapa chiar de la varsta de 2 ani. Insa, la aceasta etapa frageda, nu este vorba nicidecum despre discutii despre sex, ci mai degraba despre descoperirea propriului corp si despre propria sexualitate. Mai multe despre acest subiect iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

„In functie de valorile fiecaruia, parintii considera potrivita o anumita varsta”, spune Diana Dragu, specialist in parenting.

Totusi, cu cat incepi mai devreme sa ii vorbesti puiului tau despre propriul corp, cu atat discutiile ulterioare despre sexualitate vor fi mai putin dificile. Cu alte cuvinte, cand ii vorbesti piciului tau despre diferitele parti ale corpului, nu uita sa incluzi si zona genitala in poveste.

[Vezi si: De ce au copiii nevoie de educatie sexuala]

Poti sa ii vorbesti copilului despre corpul sau cand ii faci baita, cand il stergi sau cand ii schimbi scutecul. Spune-i denumirile corecte ale fiecarei parti a corpului, de la ochi si nasuc, pana la vulva sau penis.

„Copiii se mira de foarte multe lucruri si ei reusesc sa invete lucruri despre lume foarte firesc – astazi te intreaba cum merge tractorul, maine te intreaba cum anume se face o prajitura si poimaine vor sa stie cum se fac copiii”, explica Diana Dragu, specialist in parenting.

Mai multe despre acest subiect iti spunem acum, la Meditatii pentru parinti.

Aceasta emisiune face parte din seria de emisiuni despre Educatie Sexuala pentru Parinti. Scopul acestui material este de a informa parintii, pentru ca noi credem ca un parinte informat poate lua mai responsabil decizii privind educatia copilului sau. Fiecare parinte e liber si responsabil sa isi educe copilul asa cum crede de cuviinta.

Textul materialului este realizat pe baza informatiilor transmise de specialistul intervievat si reprezinta parerea personala a acestuia, bazata pe studii stiintifice, experienta personala si profesionala. Informatiile acestea nu au valoare de adevar absolut si nu reprezinta pozitia oficiala a Itsy Bitsy.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s