Cuvintele magice, mai puternice decat „Te rog” si „Multumesc”

In lista cuvintelor si expresiilor magice, care deschid orice usa, precum „Te rog” si „Multumesc”, adesea uitam de trei cuvinte atat de simple, dar cu un impact atat de mare!

Hai sa incercam

Sunt cuvintele magice care iti ajuta copilul sa gaseasca increderea in sine, care ii permit sa isi dezvolte curiozitatea si care ii arata celui mic ca exista sustinere in familie. Expresia „Hai sa incercam” are efecte si asupra copilului interior, ascuns in fiecare dintre noi, intrucat ne permite sa revenim la dorinta de explorare din copilarie.

Toata ideea care sta in spatele acestor trei cuvinte este ca nu se intampla nimic rau daca gresesti, ci ai parte numai de lucruri bune. Iubirea parintilor este inca acolo, neschimbata. Din greseli inveti si te perfectionezi. Afli consecintele actiunilor experimentand. Pornesti intr-o aventura. Iar faptul ca vorbim de noi, ca noi incercam, nu face decat sa intareasca ideea de a colabora in familie, de a petrece timp de calitate impreuna, de a descoperi pentru dezvoltarea copilului, dar si a parintilor implicati.

Aceste cuvinte tin si de acceptarea vulnerabilitatii. „Nu stiu ce se va intampla, dar sunt dispus sa aflu.” De asemenea, copiii se pot folosi de expresie pentru a se destainui parintilorDe exemplu, cand puiul tau nu intelege ceva, ii poti spune „Hai sa incercam sa privim din alta perspectiva!” Sau, cand copilul are o problema emotionala, va fi bucuros sa te auda propunandu-i „Hai sa incercam sa gasim o cale de a ne spune sentimentele. Vrei sa vorbim sau ai prefera sa desenam?”

Cuvintele magice si increderea in sine a copiilor

Increderea in sine joaca un rol foarte important in dezvoltarea copilului. Cand este constient de fortele proprii (fara a-si nega capacitatile, dar si fara a le exagera), cand isi poate valorifica actiunile, cel mic are o plasa de siguranta in fata provocarilor vietii. Dobandind incredere in sine (pentru ca vorbim de un proces, nu de un talent innascut), copilul invata sa analizeze o situatie in mod realist, sa isi sustina punctul de vedere atunci cand poate face ceva si sa isi recunoasca slabiciunile atunci cand nu poate.

„Hai sa incercam” ii da oportunitatea de a descoperi aceste lucruri despre sine.

  • Pot sa pictez un tablou? Hai sa incercam!
  • Imi place sa joc fotbal? Hai sa incercam!
  • Reusesc sa rezolv acest exercitiu? Hai sa incercam!

Totul tine de explorare si experimentare. Daca cel mic are un exemplu pozitiv din partea parintilor, care sa il provoace sa isi incerce toate curiozitatile, va capata mai multa incredere in sine.

Cuvintele magice si prezenta parintilor

Incurajarea este extrem de importanta in dezvoltarea copilului. Copiii incurajati de parinti sunt mai sociabili, fac fata mai usor conflictelor si se simt iubiti.

Este important ce mesaje ii transmiti copilului tau. Pentru ca incercarea nu are nimic de a face cu comparatia; in loc sa spui „Colegul tau a facut mai bine”, spune „Nu ai reusit acum, dar hai sa incercam alta metoda”.

Cand ii propui copilului sa incercati ceva impreuna, ii arati ca ai disponibilitate pentru preocuparile sale si ca acorzi atentie pasiunilor sale.

Asadar, hai sa incercam!

Pentru mai mult timp de calitate in familie, in care sa spuneti „Hai sa incercam”, sustine cu un like campania 1 Iunie Zi Libera.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s