Arta cu lapte

Stiai ca poti crea arta abstracta folosind alimente din frigider? Hai sa facem un tablou in familie, cu lapte pe post de panza.

Acest experiment pentru copii ii va invata pe micuti ce se intampla cand mama spala vasele cu detergent, ce actiune are detergentul pe grasime. Este o ocazie de a invata jucandu-se si colorandu-se din cap pana in picioare!

Ai nevoie de:

  • un castron;
  • o jumatate de cana de lapte;
  • detergent lichid de vase;
  • un betisor de ureche;
  • coloranti alimentari;
  • piper (optional).

Cum se face:

Toarna laptele in castron si asteapta pana se linisteste si este lin.

Toarna in lapte cate o picatura din fiecare colorant alimentar, in locuri diferite, astfel incat sa nu se atinga.

Imbiba betisorul de ureche in detergentul lichid (dar foarte putin), apoi atinge cu el una dintre petele de culori din castronul cu lapte. Priveste ce se intampla! Apoi, poti incepe sa amesteci culorile intre ele.

0100Poti incepe sa pictezi cu solutia rezultata sau poti continua experimentele. Este importanta temperatura laptelui? Daca este lapte degresat, rezultatul va fi diferit? Ce se intampla daca pui putin piper in lapte, inainte sa pui detergentul lichid?

Pentru a face un tablou, ai nevoie de un recipient mai larg, in care sa poata intra o foaie cu dimensiunea A4. Dupa ce faci pasii de mai sus, pune o fata a foii in recipient (nu o adanci, ci doar tine-o deasupra, cat sa atinga suprafata), asteapta 5 secunde, scoate foaia si las-o la uscat.

Ce se intampla?

Laptele are grasime, iar colorantul alimentar pluteste deasupra grasimii. Detergentul de vase are proprietatea de a separa grasimea (de-aia il si folosim). Asa ca, atunci cand atingi detergentul de vase de picatura de colorant ce pluteste pe lapte, grasimea va separa culoarea.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s