Curcubeu intr-un pahar!

Provoaca-ti copilul sa construiasca un turn colorat, din… lichide! Prin acest experiment, arata-i cum poate face un curcubeu intr-un pahar si explica-i ce se intampla.

Cum ar fi sa torni lichide intr-un pahar, unele peste altele, fara sa se amestece intre ele? Pare magie, dar, de fapt, este stiinta. Totul consta in diferentele de densitate dintre lichidele pe care le alegem cu grija.

Astfel, acest experiment este util atat pentru a-ti uimi copilul, cat si a-l invata cateva notiuni chimice de baza. (Mai departe, isi poate uimi si el prietenii.) Este un mod prin care cel mic invata despre mediul inconjurator. Pentru a crea un curcubeu intr-un pahar, ai nevoie doar de cateva tipuri de lichide, rabdare si multa voie buna!

Materiale necesare:

  • Sirop
  • Apa
  • Ulei vegetal
  • Detergent lichid de vase
  • Spirt
  • Ulei de parafina (pentru lampi)
  • Miere
  • Optional: Coloranti alimentari (pentru a diferentia mai bine lichidele intre ele)
  • Un pahar inalt, cilindric si transparent
  • Cana de masurat.

Cum se face:

Masoara fiecare tip de lichid – cam 250 ml din fiecare, dar depinde de marimea recipientului cilindric pe care il alegi. Important este sa folosesti aceeasi cantitate pentru fiecare lichid in parte.

Foloseste coloranti alimentari pentru a diferentia lichidele care au culori asemanatoare (de exemplu, daca spirtul este albastru si detergentul lichid este verde, poti colora apa in rosu sau mov).

Toarna lichidele in urmatoarea ordine: mierea, siropul, detergentul lichid de vase, apa, uleiul vegetal, spirtul, uleiul de parafina. Toarna fiecare lichid incet, cu rabdare, urmand sfaturile de mai jos.

Sfaturi:

Cand torni mierea in recipient, ai grija sa nu atinga marginile. Toarna in centrul recipientului. La fel faci si pentru sirop si detergentul lichid.

Este foarte important ca, dupa ce torni fiecare lichid, sa astepti sa se aseze in pahar. Nu te grabi.

In cazul lichidelor cu o densitate mai mica, aplica alte trucuri.

Pentru stratul de apa, este bine ca apa sa fie turnata pe marginea paharului, tot incet. (Eventual, poti turna printr-un pai, pentru a te asigura ca nu pica prea multa apa deodata. Apa ar trebui sa se prelinga, nu sa curga.)

La fel poti face si pentru uleiul vegetal, spirt si uleiul de parafina. (Ai grija la uleiul de parafina, acesta fiind inflamabil.)

curcubeuCum s-au aranjat lichidele? A iesit un curcubeu frumos?

Poti continua experimentul cu mici obiecte: o minge de ping-pong, o agrafa de birou, o moneda. Cand le lasi sa cada in lichidele stratificate, fiecare obiect va ajunge pe un anumit nivel. Daca un strat de lichid este mai dens decat unul dintre obiecte, obiectul respectiv va sta deasupra acelui lichid, dar sub stratul mai putin dens.

Explicatii:

Densitatea este o marime fizica, ce masoara masa unitatii de volum (raportul dintre masa unui obiect si volumul sau). In alte cuvinte, pe masura ce masa unui obiect (respectiv, lichid) creste, dar volumul ramane acelasi, creste si densitatea.

Lichidele mai usoare, precum apa sau spirtul, au o densitate mai mica, pentru ca au si o masa mai mica. Pe de alta parte, mierea are o masa mai mare, deci si densitatea este mai mare.

Spune-ne aici cum a iesit experimentul.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Un comentariu la „Curcubeu intr-un pahar!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s