Curajul in 3 filme

„Curajul nu inseamna lipsa temerilor, ci infruntarea lor”, spunea Nelson Mandela. Exista diverse forme ale curajului. Hai sa le descoperim impreuna, in 3 filme!

Uneori, curajul este evident: cand ii iei apararea unui prieten sau cand alegi sa iti schimbi cariera. Alteori, curajul este mai ascuns, ca atunci cand iti sustii opiniile sau cand poti sa recunosti ca ai gresit.

Copiii au nevoie sa inteleaga cat de variata este aceasta forta morala. Si cum sa invete altfel, daca nu prin exemple pozitive? Pe langa faptul ca tu esti un model pentru micutul tau, poti sa ii arati si alte personaje care si-au exprimat, intr-un fel sau altul, curajul.

In acest scop, iata 3 filme pe care le poti viziona alaturi de copilul tau.

  • Brave

Cum sa incep altfel aceasta lista, daca nu chiar cu un film care contine cuvantul „curaj” in titlu? Brave este una dintre cele mai recente animatii de la Pixar si Disney.

Inainte de a vorbi despre film in sine, as vrea sa fac o paranteza. Am cautat in dictionar cuvantul „curaj”. Pe langa definitie, ne erau date si cateva sinonime: tarie de caracter, temeritate si… barbatie. Chiar asa? In alte cuvinte, fetele nu pot fi curajoase? Cred ca ar fi momentul sa regandim definitia.

Revenind la filmul nostru (si pentru a combate definitia depasita), Brave spune povestea unei printeste scotiene, Merida, care se lupta impotriva unei traditii antice: casatoria aranjata. In alte cuvinte, tanara Merida invata cum sa isi sustina principiile si are curajul de a spune ce crede, intr-o lume in care nimeni nu pare sa ii ia partea.

  • Harry Potter si Piatra Filozofala

Vreau sa incep cu finalul filmului (dar promit sa nu dezvalui nimic), cu un citat al profesorului Dumbledore (inteleptul vrajitor, mentorul lui Harry Potter si directorul scolii de magie Hogwarts):

„Exista multe forme de curaj. E nevoie de mult curaj pentru a opune rezistenta inamicilor, dar la fel de mult pentru a te opune prietenilor.”

Primul film din seria Harry Potter ne invata chiar cat de variat este curajul. De la tanarul Harry care descopera ca este vrajitor si alege sa se aventureze in aceasta lume noua, la momentul in care isi alege prietenii si pana in clipa in care isi infrunta inamicul. Insa, pe langa Harry, o multime de alte personaje dau dovata de curaj, fie prin istetime, fie prin loialitate, fie prin dragoste. Daca micutul tau inca nu a vazut acest film, il recomand din toata inima.

  • Babe

Babe este primul film care a rulat in cinematografe dublat in limba romana si prezinta povestea unui porcusor care nu-si cunoaste locul in lume si vrea sa devina caine ciobanesc.

Este un film perfect pentru a-i invata pe copii sa aiba curajul de a fi ce vor ei in viata asta si de a-si urma visurile.

Cu ajutorul prietenilor sai (Ferdinand, rata ce se crede cocos, sau Fly, cainele caruia i se adreseaza drept „mama”), Babe devine cel mai renumit porcusor ciobanesc din toate timpurile.

https://www.youtube.com/watch?v=5Em3seOxAH8

Ce filme despre curaj mai stii? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s