Cum te poti conecta cu copilul tau la un nivel mai profund?

Cum te poti conecta cu copilul tau la un nivel mai profund?

Daca ar trebui sa nominalizezi care este jucaria preferata a copilului tau, ce ii place cel mai mult sa manance sau ce muzica prefera, probabil ai putea sa oferi cateva raspunsuri surprinzator de corecte. Dar cum este, de fapt, copilul tau? Cine este el, ce i s-a intamplat ieri, saptamana trecuta sau luna trecuta? Ai vreo idee despre cine este el cu adevarat, ce face, ce ambitii are, ce se intampla in lumea lui? Ce probleme si ce subiecte il framanta chiar in acest moment?

Cand li se adreseaza asemenea intrebari, majoritatea parintilor se blocheaza. Desi petrecem mult timp in prezenta fizica a copiilor nostri, parca nu am fi deloc cu ei, ci cu totul in alta parte. Conexiunea cat mai profunda cu propriul nostru copil necesita timp de calitate parinte-copil, cu cat mai putine distrageri, cu o comunicare regulata si cu crearea de oportunitati de a povesti ce se intampla in vietile noastre.

Afla din randurile urmatoare cum poti incepe sa dezvolti o legatura mai puternica cu copilul tau.

Cititi impreuna

Cititul impreuna – de tot felul de carti, povesti, fabule, poezii – incurajeaza afectiunea si apropierea dintre copii si parinti. De asemenea, poate fi un moment important si intim in special pentru parintii care au fost plecati toata ziua la munca. Conectati-va la un nivel mai profund prin intermediul cartilor, folosindu-le pentru a-ti invata copilul cum sa rationeze, sa ia decizii, sa isi formeze opinii, sa isi articuleze sentimentele si sa rezolve problemele. Nu considera niciodata cititul unei povesti ca pe o parte a zilei in care parcurgi rapid un text.

Inchide telefonul

Daca verifici in mod constant telefonul mobil, trimiti mesaje, raspunzi sau efectuezi apeluri, atunci clar nu esti prezent in momentul de fata si nu esti prezent in viata copilului tau si el va sti asta. In schimb, poti inchide telefonul sau il poti lasa deoparte, astfel incat sa ii oferi piciului tau un timp de calitate, iar copilul tau sa stie ca esti disponibil pentru el, ca poate vorbi cu tine si ca poate apela la ajutorul tau.

Fii curios care sunt interesele copilului tau

Asta nu inseamna, desigur, ca trebuie sa te prefaci ca iti plac filmele cu vampiri sau pantofii roz. Dar poti afisa un interes autentic in multe alte domenii. Adreseaza-i copilului tau tot felul de intrebari si asculta-i raspunsurile in mod respectuos. Vei intelege instantaneu mai multe despre gusturile, pasiunile si lumea lui.

Atunci cand momentul este oportun, ai putea, de asemenea, sa iti inviti copilul sa iti impartaseasca ceva care il intereseaza nespus de mult. Asta ar insemna sa mergeti impreuna la un joc de fotbal pe stadion sau la un concert de muzica. La fel de bine, initiativa poate veni din partea ta, asa ca il poti invita la o galerie de arta sau puteti rasfoi impreuna fotografii vechi, povestindu-i despre momentele importante din viata ta.

Imbratisati-va

Uneori suntem atat de ocupati si de grabiti incat singurul gest de afectiune este un pupic rapid pe obraz la inceputul si la sfarsitul zilei. Nu uita ca imbratisarile si atingerea sunt esentiale pentru intimitate si conexiune si poate declansa hormoni ca oxitocina, care va fac sa va simtiti bine.

Gatiti si mancati impreuna

Bucataria ofera oportunitatea perfecta de a te conecta cu copilul tau. In loc sa tratezi ora mesei ca pe o sarcina zilnica, incercati sa va faceti timp pentru a vorbi si a actiona ca o adevarata echipa in bucatarie.

Petreceti timp impreuna si comunicati

Poti sta de vorba cel putin 10 minute sau mai mult atunci cand copilul ajunge acasa de la scoala sau cand ajungi tu acasa de la munca. Ofera-i atentia deplina in timp ce vorbeste despre ziua lui. Povesteste-i putin si despre cum a fost ziua ta. Implica-te in acelasi ritual cu partenerul tau odata ce ajunge acasa.

In cele din urma, adopta intotdeauna o disciplina pozitiva. Atunci cand esti rece, neimplicat, distant si mereu preocupat doar de problemele tale, copilul tau va considera ca este firesc sa nu mai apeleze la ajutorul tau. Astfel, conflictele mici devin mari, iar relatia dintre voi va fi una distanta. Incearca sa ii vorbesti intotdeauna copilului tau cu respect si cu o voce calma, nu tipa, nu folosi cuvinte dure si evita sa fii sarcastic, oricat de tare te-ar enerva atitudinea copilului tau.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s