Cum sa nu mai arunce bebe mancarea?

„Cum il faci pe copil sa nu mai arunce cu mancare la masa. Pentru mine asta e o mare provocare in aceasta perioada, caci fetita noastra se distreaza teribil redecorand bucataria cu mancarea pe care i-o servesc. Nu e nici singura care face asta, am aflat. Multi copii ajung, la un moment dat, sa se joace cu mancarea, facand-o sa plonjeze artistic pe podea. In jurul varstei de un an le place sa arunce aproape orice, fascinati de noua lor abilitate de a face lucrurile sa se miste. Iar mancarea nu face exceptie, mai ales cand e aruncata de la inaltimea scaunului de masa.

Totusi, exista si alte motive pentru care cel mic arunca mancarea de pe masa: s-a saturat si e plictisit sau are nevoie de atentia ta. De aceea e important sa fii atent la copil atunci cand e la masa, adica sa incerci sa fii cat mai prezent si sa stai cu el, fara sa te preocupi de altceva, cum ar fi sa speli vasele, de exemplu. In acest fel poti observa si cand incepe sa se sature si sa-l intrebi daca vrea sa-l ridici de la masa. Daca, in ciuda acestor masuri, cel mic tot arunca mancarea, il poti opri spunandu-i frumos, dar ferm, ca nu ai de gand sa-l lasi sa faca asta, explicandu-i ca mancarea nu e facuta pentru a fi aruncata pe jos.

Iti recomand blandete si calm in astfel de situati, desi uneori e tare greu. Eu am avut zile in care imi venea sa plang privind haosul din jur, dar ma relaxam repede vazand zambetul inocent al copilului manjit cu mancare pana la urechi.”

Georgiana, mama de pici

Mai multe sfaturi din experienta de mama a Georgianei gasiti aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s