Cum sa faci o tornada intr-un pahar

Ajuta-ti copilul sa creeze propriul fenomen meteorologic intr-un pahar – o tornada in miniatura, din ingrediente intalnite in orice bucatarie.

Ai auzit vreodata de expresia „o furtuna intr-un pahar cu apa”? Inseamna multa agitatie pentru nimic. In cazul experimentului nostru, va fi fix invers: putina agitatie pentru un fenomen destul de impresionant.

Inainte de a incepe activitatea, este important sa intelegem cum se formeaza o tornada. Atunci cand o masa de aer cald se ciocneste cu una de aer rece si incep sa se roteasca, dau nastere unui nor in forma de palnie, la baza caruia se afla un vartej – aceasta este o tornada.

Insa vartejurile se pot forma si in alt mediu decat pe uscat; mai exact, in apa. De aceea, cu doar cateva ingrediente si putina forta centripeta obtinem o tornada intr-un pahar.

Ai nevoie de:

  • pahar inalt sau un borcan cu capac
  • apa
  • doua lingurite de otet
  • sclipici
  • 2 lingurite de detergent lichid
  • 2 picaturi de colorant alimentar (pentru a observa mai bine fenomenul)

Cum se face:

1. Umple cu apa 3/4 din pahar sau borcan.

2. Adauga otetul, detergentul si colorantul alimentar.

3. Cu o lingurita, amesteca in pahar compozitia, intr-o miscare circulara. (Daca folosesti un borcan cu capac, roteste borcanul.) Priveste cum apare tornada. Pune niste sclipici pentru a simula sfaramaturile antrenante si vezi cum afecteaza acestea tornada.

Invata sa faci si alte fenomene meteorologice aici:

Ce experimente mai stii?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s