Cum puteti beneficia de tichete de cresa de la angajator

Pentru a incuraja tinerele mamici sa se intoarca mai devreme la munca, dupa ce au nascut, angajatorii ofera tichete de cresa.

Acestea, in valoare de 370 pe luna, pot fi folosite pentru a achita o parte din costurile lunare presupuse pentru ingrijirea copilului la cresa. Cu ajutorul lor, copilul poate fi inscris atat la o cresa de stat, cat si la una privata. Nu se permite folosirea tichetelor pentru plata bonelor.

In cazul creselor private, cum costurile depasesc valoarea lunara a tichetelor, diferenta de bani trebuie achitata de parinti din buzunarul propriu.

Tichetele de cresa se dau angajatilor din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale, institutiilor din sectorul bugetar, unitatilor cooperatiste, sau persoanelor care sunt angajate pe baza de contract individual de munca, potrivit oficialilor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

De tichete poate beneficia doar unul dintre parinti, in conditiile in care niciunul dintre ei nu are concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap.

Pana acum, putine femei au profitat de ajutorul social oferit in acest fel. „In ultimii doi ani, am avut doar o singura persoana care a achitat o parte din costurile cresei cu tichete obtinute de la angajator. Programul functioneaza in continuare, primim pe oricine are tichete de cresa si doreste sa se inscrie”, ne-a declarat Roxana Ion, directoarea cresei private „Roxy Baby” din Bucuresti.

Valoarea nominala a tichetelor de cresa este in prezent de 370 de lei pe luna, pentru fiecare copil aflat in cresa, iar banii sunt asigurati integral de catre angajator. Acest venit se poate cumula cu alocatia de stat pentru copii si cu stimulentul de 600 de lei, care se acorda la reluarea activitatii profesionale, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Pentru obtinerea tichetelor, parintii trebuie sa se adreseze angajatorului si sa depuna o cerere insotita de o serie de documente doveditoare. Tichetele acordate de angajatori nu pot fi folosite pentru serviciile oferite de o bona, ci doar de cresele la care au inscris copiii si cu care angajatorii incheie contracte de prestari servicii.

Angajatorii au obligatia sa transmita o lista cu unitatile la care salariatii pot folosi tichete de cresa.

Pentru a se obisnui cu cresa, puteti incepe prin a duce copilul la un program scurt, apoi, cand se adapteaza cat de cat, sa treceti la un program mai lung, de opt ore.

Cei care vor sa beneficieze de tichete de cresa, trebuie sa depuna la angajator urmatoarele documente:

a) cererea pentru acordarea tichetului;
b) actul doveditor eliberat de cresa sau, dupa caz, unitatea educationala la care este inscris copilul. Acesta se solicita in scris cresei sau unitatii educationale de catre salariati.
c) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte sau, dupa caz, tutorele nu beneficiaza de tichete de cresa;
d) declaratie pe propria raspundere ca celalalt parinte nu beneficiaza de concediul si indemnizatia care se acorda pentru cresterea copilului pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
e) livretul de familie eliberat potrivit Hotararii Guvernului nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie, cu modificarile ulterioare. In situatia in care nu a fost eliberat livretul de familie, cererea va fi insotita de copia certificatului de nastere al copilului sau a extrasului de nastere. In cazul in care s-a prezentat extrasul de nastere, beneficiarul tichetelor de cresa are obligatia ca in termen de 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere sa depuna copia acestuia la angajator;
f) alte documente solicitate de angajator, dupa caz.

 

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s