Cum negociezi programul familiei

Inceputul de toamna este momentul perfect de a stabili programul familiei! Acum ca toti membrii au treburile lor, care vor fi momentele in care va distrati impreuna, stati de vorba sau va jucati?

Imi ascultam o colega cum povestea despre cum negocia cu fiica ei programul temelor, momentele de joaca si alte activitati.

De acum, parintii nu mai sunt singurii care se duc la munca. Si copiii sunt nevoiti sa ajunga la „serviciu”, fie ca este vorba de gradinita sau de scoala.

Adultii lucreaza cam de dimineata pana seara, iar copii, cu tot cu scoala, cursurile extrascolare si temele, au un program la fel de plin. Asadar, cand se mai intalneste toata familia?

De aceea, conteaza foarte mult cum va organizati. Iata cateva lucruri de care este bine sa tii cont, atunci cand alcatuiesti programul familiei:

  • Temele copiilor

Acestea sunt inevitabile. Daca micutul tau este scolar, temele vor veni din partea invatatoarei sau a profesorului. Iar daca ai copilasul la gradinita, vor fi activitati pe care cel mic le va avea de repetat acasa, eventual alaturi de tine.

Incearca sa creezi o rutina pentru aceasta activitate. In alte cuvinte, stabileste o ora fixa, care sa ii convina si copilului tau, in care sa isi poata face temele linistit, fara presiunea timpului, fara sa isi faca griji ca il asteapta alte activitati.

Eventual, perioada aleasa poate fi seara, cand esti si tu acasa. In caz ca are nevoie de ajutor, micutul tau stie ca se poate baza pe tine.

  • Activitatile extrascolare

Aici, depinde de fiecare copil, de interesele sale. Ceea ce as vrea sa iti sugerez este ca, in momentul in care tu si micutul tau alegeti ce cursuri merita urmate (sportive, de muzica, artistice etc.), sa nu ii incarci programul prea mult.

Este foarte bine atunci cand copiii au activitati care sa ii tina ocupati si sa contribuie la dezvoltarea lor, dar prea multe nu vor face decat sa il incarce si sa il oboseasca.

  • Treburile de acasa

Nu uita sa incluzi in programul familiei si treburile casnice. De exemplu, fiecare membru al familiei are de facut patul in fiecare dimineata. Stabileste o zi pentru curatenia saptamanala (de preferat in weekend), in care toata lumea face ordine in casa.

  • Serviciul parintilor

Aminteste-ti sa incluzi in programul familiei si orarul tau. Cat timp stai la serviciu? Cat timp pregatesti masa de seara? Te ajuta familia la aceasta activitate?

Este important ca micutul tau sa inteleaga ca si tu ai un program plin, dar ca iti faci timp pentru activitatile in familie.

Tu ce ai mai adauga la programul familiei? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s