Alegerea optionalelor

Ca orice parinte responsabil, iti doresti sa ai un copil cat mai bine pregatit intelectual sau artistic, pentru a-i asigura succesul in viata si in viitoarea cariera.
Pentru aceasta, ai vrea sa-i testezi aptitudinile si chiar sa-l inscrii la cursurile optionale oferite de unitatea de invatamant din care face parte.

Cum sa le alegi insa fara a gresi? Este bine sa-i oferi sansa de a incerca sa invete mai multe discipline, sau este indicat sa te axezi pe una singura? De unde stii care este cea mai potrivita pentru el? Deciziile tale ii pot face rau? Iata cateva intrebari la care articolul de fata isi propune sa-ti raspunda.

In primul rand, trebuie sa stii ca succesul in cariera si chiar fericirea in viata nu depinde de multimea cunostintelor sau de inteligenta celui mic, ci de buna relationare a copilului cu lumea in care traieste si cu oamenii de care este inconjurat. De cele mai multe ori, copilul are mai putina nevoie sa invete diverse lucruri, cat are nevoie sa fie incurajat si sustinut permanent in activitatile sale.

Cand vrem sa alegem optionalele, ar trebui sa ne punem cateva intrebari: Isi doreste copilul meu sa invete atat de multe lucruri? Poate el sa faca fata cerintelor, fara a fi coplesit?
Foarte multi copii sunt inscrisi in diverse cluburi, avand activitati optionale in cadrul scolar sau extrascolar. Oferta este diversa: limbi straine, dans, karate, pian, tenis, balet, etc. Unii dintre ei merg de 2-3 ori pe saptamana la aceste cursuri. Dar oare, toti merg din placere? Cati copii reusesc sa exceleze, sau macar sa se descurce onorabil la fiecare dintre aceste activitati in parte?

Cheia tuturor acestor intrebari este reprezentata de observarea talentelor innascute ale copilului. Trebuie sa-l testam pentru a descoperi spre ce anume are inclinatie, rabdare si placere. Putem sa desenam impreuna, apoi sa pictam, sa dansam, sa invatam cateva cuvinte sau un cantecel intr-o alta limba, sa jucam tenis sau fotbal in parc, etc. Daca vedem ca s-a simtit bine sau ca i-a facut placere sa cante in engleza, daca nu s-a ridicat de la masa pana nu a terminat de pictat, atunci ne putem gandi ca i-am descoperit o inclinatie naturala catre acea disciplina. Cateodata nici nu mai este nevoie sa-l testam mai mult, pentru ca el singur va veni si ne va ruga sa repetam acea activitate.

Exista insa si optionale care necesita parerea unui specialist (pian, cor, etc). Il putem duce pe copil la un profesor care il va evalua si abia apoi putem discuta cu cel mic pentru a vedea daca doreste sa invete mai mult sau nu.

Important este sa nu insistam, sa nu il ducem cu forta si nu il pedepsim daca nu vrea sa mearga. Nu intotdeauna copiii vor avea aceleasi inclinatii ca ale parintilor. Nu mergeti pe ideea ca daca ati practicat tenisul in copilarie, sigur si copilului ii va placea sa joace tenis.
Asadar, alegerea cea mai buna o faceti atunci cand gasiti o cale de mijloc intre ce discipline ar fi bine sa cunoasca si ce talente are copilul. Sa nu uitam ca o activitate optionala vine de la verbul a opta, adica a alege. Este mult mai bine sa-l inscrieti doar la unul sau doua optionale, dar la care sa mearga cu placere si la care sa aiba performante, decat sa-l inscreti la cat mai multe, dar sa aiba rezultate slabe.

Nu uitati! Ca in orice domeniu, si in cazul optionalelor calitatea este mai buna decat cantitatea!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s