Creeaza un fulg de cristal

Cu urmatorul experiment, vei fi cu un pas inaintea iernii! Creeaza un fulg de cristal, care nu se topeste niciodata!

E greu sa prinzi un fulg de zapada, pentru ca imediat se transforma in apa. Asadar, hai sa facem noi unul rezistent, pe care il putem tine tot timpul in casa si in maini. Iti trebuie putina chimie, putina magie si putina rabdare pentru a face acest fulg de cristal!

Ai nevoie de:

  • sfoara;
  • un borcan cu gura larga;
  • sarma plusata alba (se gaseste in magazinele de Art & Craft);
  • apa fiarta (de asta se ocupa un adult);
  • borax;
  • un creion;
  • foarfece;
  • colorant alimentar (optional).

Cum se face:

Taie sarma plusata in 3 bucati de dimensiuni egale. Rasuceste si imbina cele 3 bucati, plecand din centrul lor, astfel incat sa obtii o forma de stea cu sase colturi, ca in imaginea de mai jos. (Nu-i nimic daca nu iti iese perfect. Pana la urma, micile imperfectiuni fac fulgul original si frumos.)

fulg de cristalAsigura-te ca cele sase varfuri sunt egale, taindu-le acolo unde este cazul. De asemenea, vezi ca steluta ta sa intre pe gura borcanului. Daca nu intra, mai taie varfurile.

Leaga o bucata de sfoara de unul dintre cele 6 varfuri ale stelutei si innoada celalalt capat al sforii de creion. Sfoara ar trebui sa fie suficient de lunga, astfel incat, cand sprijini creionul pe gura borcanului, fulgul sa intre in borcan, dar sa nu atinga fundul borcanului.

Dupa ce ai facut masuratorile necesare, scoate fulgul din borcan si, cu grija, umple borcanul cu apa fiarta. (Aici, cel mai bine ar fi sa se ocupe un adult.)

Pentru fiecare cana de apa, adauga 3 linguri de borax si amesteca. (Nu este nicio problema daca mai ramane ceva borax pe fundul borcanului.)

Daca vrei sa ai un fulg colorat, poti adauga acum si niste colorant alimentar.

Pune steluta din sarma plusata in borcan, sprijinind creionul de gura borcanului, ca in imaginea de mai jos. Fulgul ar trebui sa fie complet scufundat in solutie.

fulg cristal

Pune borcanul intr-un loc sigur si lasa-l acolo peste noapte. A doua zi, vei gasi un fulg de cristal! Va fi un ornament foarte dragut pentru bradul de Craciun!

Pentru si mai multe ornamente de Craciun, iti recomand:

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


4 comentarii la „Creeaza un fulg de cristal”

    1. Ati putea folosi si betisoare de lemn, dar va fi dificil sa le prindeti in forma de steluta. Sarma plusata are avantajul de a fi flexibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s