Copiii, asteptati la jocul-concurs international Cangurasul Matematician!

Copiii care vor sa-si testeze cunostintele de matematica se pot inscrie la jocul-concurs international Cangurasul matematician, care se va desfasura anul acesta pe 26 noiembrie.

Concursul este organizat de Asociatia Institutul pentru Dezvoltarea Evaluarii in Educatie (Asociatia IDEE), iar testele de antrenament pot fi achizitionate deja de pe www.editurasigma.ro.

Concursul se adreseaza elevilor din clasa pregatitoare si din clasele I-IV si consta in rezolvarea unui test grila in format digital, care contine intrebari interesante si amuzante, create cu scopul de a dezvolta imaginatia, puterea de rationament, viteza de reactie, capacitatea de a lua decizii, bucuria de a rezolva situatii-problema.

Nu mai vorbim despre o lectie de matematica, ci despre o vizita intr-un magazin de jucarii, despre harnicia albinelor sau despre colectionarea unor imagini pe o tema data de catre un grup de prieteni, spre exemplu. Astfel, rezolvarea exercitiilor propuse devine mai curand o activitate recreativa, in care povesti plauzibile din viata cotidiana le devin companioni copiilor in cele 60 de minute ale jocului-concurs.

Ca si in anii trecuti, Cangurasul matematician va propune doua variante de sustinere a jocurilor-concurs, la alegere: participarea in centre de concurs, cu materiale tiparite, respectiv sustinerea concursului online, pe platforma cangurul.net.

In prima varianta, responsabilul de concurs (un profesor sau un parinte) se va ocupa de prezentare, inscrierea elevilor şi organizarea locala. In acest caz, inscrierea elevilor are loc pana la data de 16 noiembrie 2021.

Responsabilul de concurs va tine legatura cu IDEE si va transmite telefonic, online sau prin e-mail numarul de elevi inscrişi pe clase. Concursul se poate desfaşura intr-un centru (şcoala) pentru minimum 10 elevi inscrişi. Dupa sustinerea in centre de concurs, responsabilul va expedia foile de raspuns completate de catre elevi prin colet poştal, in termen de doua zile lucratoare de la data concursului, la adresa Asociatia IDEE, O.P. 83, C.P. 101, Bucuresti.

Pentru a sustine concursul online, individual, parintii pot sa-si inscrie copiii pe editurasigma.ro.

Sustinerea online va avea loc in perioada 26-29 noiembrie, iar inscrierea se poate face pana la momentul sustinerii testului.

Pentru a accesa jocul-concurs in format digital, participantii se logheaza cu codul unic de participare in aplicatia de aici in ziua stabilita pentru desfasurarea concursului, in intervalul orar comunicat. Codul unic de participare permite accesul la analiza personalizata a raspunsurilor date.

Jocul-concurs Cangurasul matematician se organizeaza in peste 90 de tari, iar problemele sunt elaborate de echipe internationale. In Romania, Cangurul se desfasoara in limbile romana si maghiara.

Pentru clasa pregatitoare si clasa I
Elevii din clasa pregatitoare si clasa I vor primi un test sub forma unor puzzle-uri cu 24 de abtibilduri. Pentru fiecare element bine pozitionat se primeste un punct.

Se acorda: Premiul I, pentru 22-24 puncte, Premiul II, pentru 18-21 puncte, Premiul III, pentru 12-17 puncte.

Pentru clasele a II-a si a III-a
Participantii din clasele a II-a si a III-a vor primi câte un test alcatuit din 24 de itemi. Fiecare problema valoreaza un punct. Se acorda: Premiul I, pentru 22-24 puncte, Premiul II, pentru 19-21 puncte, Premiul III, pentru 16-18 puncte.

Pentru clasa a IV-a
Participantii din clasa a IV-a vor primi un test format din 30 de itemi.
Problemele 1-10 au cate 3 puncte, 11-20 cate 4 puncte si 21-30 cate 5 puncte. Se puncteaza in ordine descrescatoare (adica 30, 29, 28, …, 3, 2, 1) cel mult cinci intrebari de 5 puncte si nu mai mult de 20 de probleme in total. Se acorda 30 de puncte din oficiu. Fiecare raspuns gresit scade punctajul cu un sfert din valoarea intrebarii. La fiecare intrebare la care este bifata optiunea SIGUR, se acorda un punct in plus pentru raspuns corect, dar se scad inca doua puncte daca raspunsul este gresit.

La clasa a IV-a, premiile se acorda astfel: Premiul I, pentru 110-130 puncte, Premiul II, pentru 90-109,99 puncte, Premiul III, pentru 70-89,99 puncte.
Timpul efectiv (de rezolvare a testului) este de 60 de minute din momentul primirii subiectelor. Inainte de primirea subiectelor, elevii trebuie sa completeze pe foile de raspuns: numele, clasa, parola si scoala de provenienta.

Mai multe detalii se gasesc pe editurasigma.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s