Cercetatorii clujeni studiaza efectele terapiei cu roboti asupra afectiunilor din spectrul autist

Echipa de specialisti de la Catedra de Psihologie Clinica si Psihoterapie a Universitatii „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca continua cercetarile efectelor terapiei cu roboti asupra afectiunilor din spectrul autist.

Psihoterapeutii vor folosi un robot numit Nao, care are forma umanoida si arata ca o jucarie, mai precis ca un cosmonaut, si care poate executa o serie de miscari.

Potrivit sefului catedrei, Daniel David, Nao va fi adus la Cluj-Napoca din Franta, de o echipa de cercetatori si cu ajutorul lui se vor testa abilitatile de imitatie ale copiilor care vor participa la studiu.

Cercetarile se vor desfasura la sediul Centrului de Autism Transilvania, unde robotul Nao va imita miscarile pe care le face copilul pentru a se vedea reactia acestuia. Astfel, psihoterapeutii vor afla mai multe despre cum percepe copilul cu autism aceasta imitatie, dar vor incerca si sa-i invete pe micuti ce este imitatia si sa-i determine sa o accepte. In cea de-a doua faza, copilul va fi indemnat sa il imite el pe robot.

„Nao va efectua anumite miscari, iar copilul cu autism il va imita. Prin exercitii repetate, vom incerca sa il facem pe copil sa priceapa rolul important al imitatiei, sa inceapa si el sa imite diverse comportamente, sperand ca vom generaliza nu doar in interactiunea copil-robot, ci si pentru mediul social, copil-parinti”, a precizat Daniel David.

Acesta este al doilea studiu cu roboti in cazul copiilor care sufera de afectiuni din spectrul autist. Primul studiu a avut loc in luna februarie, cand doi cercetatori belgieni au adus la Cluj un robot de 70 de centimetri, cu infatisare de elefant, de culoare verde, care putea comunica, prin intermediul unui soft, cu copiii, folosind formule de salut si spunandu-le povesti.

Daniel David a explicat ca una dintre problemele specifice copiilor care au asemenea afectiuni este aceea ca interactioneaza greu cu oamenii deoarece ii sperie multitudinea de expresii faciale de care este omul capabil. Acest lucru ii face pe micutii care au autism sa creada ca nu pot controla lumea inconjuratoare si sa aiba un comportament retras.

„Copilul care sufera de tulburari de autism interactioneaza mai usor cu roboti decat cu oameni. Cu robotul Probo, care nu avea forma umanoida, copiii au interactionat foarte usor, iar rezultatele au fost interesante. Vom vedea daca rezultatele vor fi similare si cu Nao”, a mai spus Daniel David.

Studiul se va desfasura timp de zece zile, urmarind comportamentul catorva dintre copiii de la Centrul de Autism Transilvania – asociatie formata de parintii micutilor care sufera de afectiuni din spectrul bolilor autiste.

Nao a fost construit in 2005 de compania Aldebaran Robotics, are 60 de centimetri inaltime si poate executa destul de multe miscari.

Sursa: Agerpres


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s