Cea mai toxica forma a unei relatii

Orice relatie, de cuplu, de familie, de prietenie, se poate duce intr-una din doua directii: fie bazata pe cooperare, fie pe control. Despre a doua forma vorbim acum, la Meditatii pentru parinti.

Cristina Negut, specialist in comunicare relationala, ne vorbeste despre asa-numitul terorism relational, adica modurile toxice prin care incercam sa controlam o relatie: manipulare, seductie, amenintari, santaj emotional etc. Si riscam sa apelam la aceasta forma de relationare atat cu partenerul de cuplu, cat si cu propriii copii.

De exemplu, in momentul in care un parinte ii spune copilului sau ca va fi foarte dezamagit daca cel mic nu ia o nota mare la testul de a doua zi, putem vorbi de un santaj emotional.

Problema cu acest terorism relational este ca, desi este usor de recunoscut chiar si de catre cel manipulat, este foarte greu de refuzat. Pentru cel controlat, relatia cu cel care controleaza este foarte importanta. Pentru copil, relatia cu mama sa este foarte importanta. Pentru elev, relatia cu profesorul sau este foarte importanta. Si, atunci, celor vulnerabili le vine greu sa ii refuze pe cei mai puternici decat ei.

Cum recunosti o astfel de relatie toxica? Ce faci pentru a evita sa ii controlezi pe cei pe care ii iubesti? Afla acum.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s